Politiek23 okt '22 13:57

Edith Schippers twijfelde over terugkeer in politiek

Auteur: ANP

Edith Schippers, kandidaat voor het VVD-fractievoorzitterschap van de Eerste Kamer, heeft 'heel erg getwijfeld' of ze wel terug de politiek in wilde. Ze heeft moeite met de huidige politieke cultuur die vooral draait om incidenten en op beschadiging van mensen. De politiek moet zich meer richten op de lange termijn, zei ze in WNL op Zondag, om met oplossingen te komen voor de grote problemen.

Edith Schippers
Edith Schippers ( ANP/Hollandse Hoogte/Jean-Pierre Geusens)

Toch heeft ze ja gezegd, nadat ze door het partijbestuur was gepolst of ze interesse had om fractievoorzitter wilde worden. 'De politiek is belangrijker dan ooit', zei Schippers. 'Dan wil ik daar aan meedoen.'

'Geen ambitie'

Opnieuw zei ze geen ambitie te hebben om straks premier Mark Rutte op te volgen. Ze heeft nu vooral zin om haar 'tanden te zetten' in het senatorschap, waar ze wetten kan toetsen of ze wel uitvoerbaar zijn, eerlijk uitpakken en niet te complex zijn. Schippers zei daarnaast niet te weten of 'ik de aangewezen persoon ben en of ik er zin in heb'. Bij DSM heeft ze het erg naar haar zin. Het werk in de Eerste Kamer is een parttime functie.

Lees ook | Edith Schippers keert terug in de politiek als VVD-lijsttrekker Eerste Kamer

De problemen in de wereld zijn groot en divers, zoals klimaatverandering en voedseltekorten. Daardoor zijn er politieke spanningen en groeit de onzekerheid, waardoor volgens haar complottheorieën ruimte krijgen. De VVD-politica wil werken aan oplossingen voor die grote problemen, zoals de noodzaak om op andere energie over te stappen. Daarnaast vindt Schippers dat politici vaak laatdunkend over het bedrijfsleven spreken en die kloof moet wat haar betreft worden gedicht.

Nuance

In de politiek wil Schippers de nuance terugbrengen. 'Je bent nu voor of tegen.' Ook wil ze drastisch snoeien in regels. 'We moeten het simpeler maken om het land bestuurbaar te maken.'

Schippers is in februari 2019 aan de slag gegaan als 'president' van DSM Nederland. Sinds begin dit jaar is ze president van DSM Europa. Van 2010 tot 2017 was de VVD-politica minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze is een vertrouwelinge van Rutte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen