Politiek24 okt '22 14:28

Bergkamp vindt actie FVD 'ongepast en ongehoord'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het is 'ongepast en ongehoord' dat Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren met een draaiende camera SBS6-journaliste Merel Ek in haar werkkamer overviel en haar als 'riooljournalist' bestempelde. Dat laat Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp weten via haar woordvoerder.

Lees ook | Rutte: nieuw dieptepunt Forum door intimidatie journalist

Alom was er walging door de actie, die door velen als intimiderend werd ervaren. Van Meijeren zocht Ek op om haar te 'ontmaskeren', na een eerder gesprek dat zij hadden. Daarin zou Ek volgens hem op verkeerde wijze hebben uitgelegd welke betekenissen het woord 'liquideren' heeft.

Bergkamp vindt actie FVD 'ongepast en ongehoord'.
Bergkamp vindt actie FVD 'ongepast en ongehoord'. (ANP / Bart Maat)

Ek ging aanvankelijk het gesprek niet aan toen zij de draaiende camera zag. Later sprak ze wel met Van Meijeren, nadat hij haar had gerustgesteld dat de camera weg was. Dat was niet waar: de camera liep nog en nam het gesprek op. Ek gaf toe dat de uitleg van de term niet uit de Van Dale kwam, zoals ze eerder zei, maar bleef achter het punt staan dat het woord meerdere betekenissen heeft.

Kamervoorzitter Bergkamp onderzoekt nu of 'regels aangescherpt moeten en kunnen worden', onder meer voor het maken van heimelijke opnames. Voor journalisten geldt dat zij niet met draaiende camera een werkkamer van een Kamerlid mogen binnenlopen en het kenbaar moeten maken als zij opnames maken.

Nieuw dieptepunt

Aan het begin van de video, die Van Meijeren op sociale media plaatste, waarschuwde hij andere media dat hij vaker dergelijke video's zou maken. 'Ik hoop vooral dat er een preventieve werking van uitgaat.' Premier Mark Rutte noemde deze vorm van intimidatie 'een nieuw dieptepunt'.

De discussie over verschillende betekenissen van woorden ontstond nadat FVD-leider Thierry Baudet zei het woord 'reptiel' figuurlijk gebruikt te hebben, toen hij zei dat de elite bestaat uit reptielen. Presentator Johan Derksen gebruikte eerder het woord 'liquideren' in de richting van Baudet. Hierover zei hij later dat hij zich had versproken. Derksen heeft het woord vaker gebruikt om 'wegsturen' mee te bedoelen.

Brief

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) gaat een brief sturen naar Bergkamp naar aanleiding van de intimidatie. Algemeen secretaris Thomas Bruning wil met de brief aangeven 'dat dit soort manieren van eigen recht voorkomen moeten worden'.

'Het is een soort ongeschreven regel in de democratie dat journalisten journalistiek bedrijven en parlementariërs politiek', aldus Bruning. 'Als die zaken door elkaar gaan lopen, zonder dat daarbij de journalistieke ethiek in acht wordt genomen, gaat er iets mis. Zeker als het op zo'n intimiderende manier gebeurt.' De NVJ wil met de brief haar zorgen uiten en hoopt te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Hoofdredacteuren maken zich zorgen

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren zei eerder al met zorg en verontwaardiging kennis te hebben genomen van de video van Van Meijeren. Van Meijeren heeft het in de video over leugenachtige riooljournalistiek. Volgens het bestuur van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren passen dit taalgebruik en dergelijk handelen niet bij een gekozen volksvertegenwoordiger. Ook vinden de hoofdredacteuren het onacceptabel dat de opnames stiekem zijn gemaakt op een plek waar 'journalisten en politici vertrouwelijk met elkaar van gedachten moeten kunnen wisselen'.

Serie

Verder maakt het genootschap zich er zorgen over 'dat er gesproken wordt van een serie van dergelijke 'reportages'. Volgens Van Meijeren is de video een eerste aflevering van een serie en komen er meer. 'De manier waarop een Kamerlid hier de journalistieke beroepsgroep beledigt en intimideert willen wij niet accepteren als normale omgangsvorm. Dat draagt bij aan het toch al gure klimaat waaronder journalisten hun werk moeten doen.'

Lees ook | Kamer schorst Baudet feitelijk voor twee dagen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen