Politiek4 nov '22 06:50Aangepast op 4 nov '22 08:12

Van der Wal: Brussel gaat ons niet uit stikstofcrisis helpen

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

Het kabinet heeft alle mogelijkheden onderzocht om in Brussel een versoepeling van de regels voor natuurbescherming los te peuteren. Maar ook een zware delegatie van vier ministers slaagde daar niet in, zegt natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal.

Dat komt volgens haar doordat Nederland zich er niet geloofwaardiger op heeft gemaakt door zich jarenlang niet aan de regels te houden, zei ze in het debat over het eindverslag van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Meerdere partijen vroegen of Brussel echt niet tot meer coulance te bewegen is.

Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, tijdens het debat over het Stikstofrapport van Johan Remkes.
Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, tijdens het debat over het Stikstofrapport van Johan Remkes. (ANP / Bart Maat)

Lees ook | Stevige kritiek op Adema en Van der Wal tijdens stikstofdebat

Van der Wal bezwoer evenwel dat dit allang is geprobeerd. 'Maar ze geloven ons niet meer', aldus de bewindsvrouw. 'We zijn al jaren niet het braafste jongetje van de klas. We bungelen echt onderaan lijstjes als het gaat om de staat van instandhouding van onze natuur.'

Door met zijn vieren naar Brussel te gaan - naast Van der Wal waren dat de ministers Mark Harbers (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en toenmalig landbouwminister Henk Staghouwer - wilde het kabinet volgens Van der Wal aan 'power play' doen. 'Dat is mislukt', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Ze zijn met lege handen teruggekomen.'

Terug bij af

'Vier ministers, dat maakt echt wel indruk in Brussel', zei Van der Wal. Maar hun zin kregen ze niet. 'Eerst leveren', was de boodschap. 'Ze krijgen geen coulance. En daarmee is Van der Wal weer terug bij af en moeten de Tweede Kamer en het kabinet in Nederland het echt zelf gaan oplossen', zegt Van Leeuwen.

Lees ook | Porthos-uitspraak overschaduwt stikstofdebat in de Kamer

De ministers hoopten volgens Van Leeuwen 'een beetje uitstel' te halen in Brussel. 'En soepeler omgaan met de strenge stikstofregels vanuit Brussel, want dat gaat natuurlijk over de Habitatrichtlijn. Die liggen vast en Nederland is het slechtste jongetje van de klas. En dan is de vraag: kan het nog wat soepeler in omgang met die regels? Maar we bungelen volgens Van der Wal al onderaan de lijstjes en dan komen we natuurlijk geen stap verder. Volgens Brussel wordt het dan alleen maar erger en komt Nederland in een nog zwarter scenario terecht.'

Onbegrip

De uitleg van Van der Wal tijdens het debat gisteren stuitte op onbegrip bij met name de SGP, de PVV en de groep-Van Haga. Zij geven Brusselse regelzucht de schuld van de stikstofcrisis, die zorgt dat boeren in de verdrukking zitten en de bouw van woningen stagneert. Het kabinet heeft zich volgens Kamerlid Wybren van Haga 'als een stel schooljongens' laten wegsturen. De betrokken ministers noemde hij schamperend 'smurfen'.

Lees ook | Landbouwminister Adema zet stikstofdebat op scherp, VVD boos


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen