Politiek17 nov '22 06:30Aangepast op 17 nov '22 08:38

Opnieuw problemen voor energiecrisisplan Jetten

Auteur: Aäron Loupatty

Na de onzekerheid rondom het invoeren van het prijsplafond voor energie op 1 januari lijkt een ander plan van energieminister Rob Jetten ook onzeker. Energiebedrijven stellen dat het 'onhaalbaar' is om op 1 januari weer vaste energiecontracten aan te bieden, schrijft het FD.

De bedrijven stellen dat het bij de huidige hoge gas- en stroomprijzen niet rendabel is om vaste contracten aan te bieden. Ook zorgt de gelijktijdige invoering van het prijsplafond, wat nog onzeker is, voor problemen bij het aanbieden van een vast contract. Een woordvoerder van Essent meldt aan het FD dat het niet haalbaar is om per 1 januari de vaste contracten aan te bieden, omdat 'twee grote wijzigingen in een aantal weken veel effect hebben op de systemen'.

Na de onzekerheid rondom het invoeren van het prijsplafond voor energie op 1 januari lijkt een ander plan van energieminister Rob Jetten ook onzeker.
Na de onzekerheid rondom het invoeren van het prijsplafond voor energie op 1 januari lijkt een ander plan van energieminister Rob Jetten ook onzeker. (Marijn Reichert/BNR)

Jetten heeft het plan samen met het prijsplafond aangekondigd, om zo meer zekerheid te geven op de energiemarkt voor consumenten. Leveranciers hebben echter nog veel vragen. Zo zou het per 1 januari ook lastiger worden om van leverancier te wisselen.

FD-journalist Carel Grol legt uit dat het voor leveranciers zeer nadelig is als klanten tussentijds hun contract opzeggen, omdat de bedrijven vooraf al de energie hebben ingekocht, vaak tegen hoge prijzen. 'Die blijven dan zitten met energie dat niet wordt gebruikt en wat hen veel geld kost.'

ACM laat op zich wachten

De Autoriteit Consument & Markt moet dat 'boeteplan' uitwerken, maar voor leveranciers is er nog te weinig duidelijk, stellen zij. Jetten zei dat overstappers een vergoeding moeten betalen die past bij de 'reële restwaarde van het contract', daar moet de ACM nog een plan voor maken.

Grol benadrukt wel dat het niet hard gemaakt is dat er per 1 januari weer vaste contracten aangeboden moeten worden. 'Het was een streven, maar wel als randvoorwaarde met de boetes. (...). De ACM zegt nu echter dat ze niet zeker weten dat het lukt per 1 januari, dus als het hen niet lukt, dan gaan de bedrijven de contracten ook niet aanbieden.'

Lees ook | Ministerie vergeet btw, energiecompensatie pakt duurder uit

IT-problemen

Wanneer bekend is hoe dat boetesysteem eruit komt te zien, dan moet dat ook weer verwerkt worden in de administratie van leveranciers. Die hebben daar de tijd voor nodig, zeggen Eneco en Budget Energie tegen het FD. Het zou volgens Budget Energie 'lastig' zijn om op IT-gebied te verwerken, omdat er ook wijzigingen plaatsvinden op het gebied van energiebelasting, btw en het prijsplafond.

Hoge onderpanden

Naast de technische strubbelingen zijn er ook financiële issues bij het doorvoeren van vaste contracten. Energieleveranciers zijn verplicht om een onderpand aan te houden voor een vast contract. Dat was voor de energiecrisis ongeveer 25 euro per contract, maar door de explosieve stijging van de energieprijzen is dat inmiddels ongeveer 1000 euro per contract.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen