Politiek18 nov '22 10:04

VVD-leden hebben motie tegen asielwet al klaar

Auteur: Joëlle Baelde

Het VVD-congres dat morgen plaatsvindt wordt heel turbulent, denkt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Een van de belangrijkste discussiepunten die besproken zal worden is de asielwet. Zo'n tweehonderd leden gaan een motie indienen om de wet van tafel te krijgen. 'Gaat die motie een meerderheid krijgen? Daar is nu grote onzekerheid over.'

'Er komen morgen zo'n 1400 leden naar Rotterdam. Het wordt een volle zaal met heel veel spanning tussen de regio en Haagse elite', zegt van Leeuwen.

Lees ook | Hoe moeilijk gaat de achterban het de VVD-top maken?

Het rommelt volgens de verslaggever al een tijdje binnen de VVD. 'Er zijn veel boze VVD'ers, die in groten getale naar dit partijcongres komen.' Na een speech van premier Mark Rutte zal gesproken worden over de omstreden asielwet. 'Er ligt al een motie klaar van een grote groep VVD'ers die heel ontevreden is over de Haagse applausmachine voor Mark Rutte.

Lees ook | 'VVD is geen applausmachine voor Mark Rutte'

Deze groep wil de wet niet. Ze vinden dat de VVD zich laat inpakken door D66 en de ChristenUnie. De leden pleiten om nog verder te gaan, er moet een tijdelijke asielstop komen en meer grensbewaking om alle vluchtelingen tegen te houden. Het wordt een heel lastig verhaal', benadrukt Van Leeuwen. 'Er is veel onrust. Gaat de motie een meerderheid krijgen? Daar is nu grote onzekerheid over.'

Christianne van der Wal, Sophie Hermans en Mark Rutte tijdens een algemene ledenvergadering van de VVD.
Christianne van der Wal, Sophie Hermans en Mark Rutte tijdens een algemene ledenvergadering van de VVD. (ANP / Ramon van Flymen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen