Politiek18 nov '22 16:27

VVD en D66 op fors verlies in nieuwste peiling

Auteur: ANP

Coalitiepartijen VVD en D66 staan in een nieuwe peiling beide op fors verlies. Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, zou de VVD 12 zetels verliezen en uitkomen op 22 zetels. Bij D66 halveert het aantal zetels en komt uit op 12, concludeert I&O Research.

Ook de derde coalitiepartij CDA staat nog steeds op verlies ten opzichte van de Kamerverkiezingen van vorig jaar. De christendemocraten haalden toen 15 zetels, maar zouden bij nieuwe verkiezingen op 8 zetels uitkomen.

De ChristenUnie is de enige coalitiepartij die er nu een zetel zou bijkrijgen en uitkomen op 6 zetels. Per saldo verliest de coalitie volgens deze peiling 31 zetels en zou uitkomen op 47 zetels. De vier hebben nu in de Tweede Kamer een nipte meerderheid van 77 van de 150 zetels.

Lees ook | 'VVD is geen applausmachine voor Mark Rutte'

PvdA-GroenLinks

Als PvdA en GroenLinks zouden fuseren, zou deze fusiepartij hypothetisch de grootste partij kunnen worden. Samen staan zij in de peiling nu op 25 zetels. VVD is, ondanks fors verlies, met 22 zetels nog steeds virtueel de grootste partij. De twee linkse oppositiepartijen hebben op dit moment samen 17 zetels; de PvdA heeft er nu 9 en GroenLinks 8. Dat zouden er volgens de peiling respectievelijk 11 en 14 zijn.

Coalitiepartijen VVD en D66 staan in een nieuwe peiling beide op fors verlies. Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, zou de VVD 12 zetels verliezen en uitkomen op 22 zetels. Bij D66 halveert het aantal zetels en komt uit op 12.
Coalitiepartijen VVD en D66 staan in een nieuwe peiling beide op fors verlies. Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, zou de VVD 12 zetels verliezen en uitkomen op 22 zetels. Bij D66 halveert het aantal zetels en komt uit op 12. (ANP / ANP)

PvdA en GroenLinks hebben eerder aangegeven nauwer te willen samenwerken, maar over een fusie wordt nog nagedacht. Begin oktober zei GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver dat hij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer samen met de PvdA als links-progressief blok en met een gezamenlijke programma wil ingaan. Wat hem betreft moet dat blok het grootste van Nederland worden, zei hij toen in de Kerkedijklezing. Hij doelde daarmee niet per se op een fusie. Dat is een optie, net zoals een stembusakkoord of blokvorming.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen