Politiek22 nov '22 17:35Aangepast op 22 nov '22 18:20

Piekbelasters krijgen 'tot 120 procent van bedrijfswaarde'

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Het kabinet gaat zo'n 3000 bedrijven die veel stikstof uitstoten, actief benaderen met een aanbod om te stoppen of flink te verduurzamen. Het bedrag dat zij kunnen krijgen bij uitkoop kan oplopen tot 120 procent van de waarde van hun bedrijf.

Dat bevestigen Haagse bronnen na berichten van diverse media. De regeling komt voort uit het advies van Johan Remkes, die afgelopen zomer als bemiddelaar optrad in het hoog opgelopen conflict tussen het kabinet en een groot deel van de landbouwsector. Remkes adviseerde onder meer binnen een jaar de uitstoot van de 500 tot 600 grootste zogenoemde piekbelasters aan te pakken.

Lees ook | Bouw: doe alles om miljardenplannen infrastructuur te realiseren

Volgens politiek verslaggever Sophie van Leeuwen zal dit plan voor veel bedrijven een offer you can't refuse zijn. 'Het gaat om zo'n drie duizend bedrijven, vooral boerderijen, die door het kabinet actief worden benaderd voor een, zoals de minister zei. een 'woest aantrekkelijke regeling.' Het kabinet hoopt dat veel stikstofuitstoters toch besluiten er een einde zal zullen breien, denkt Van Leeuwen. 'Dit is voor veel bedrijven echt veel geld.'

Emissiearme stalvloer bij een boerderij in de Hoeksche Waard. ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart
Emissiearme stalvloer bij een boerderij in de Hoeksche Waard. ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart (ANP / Sandra Uittenbogaart)

Het wachten is nog wel op een officiële brief van het kabinet, naar verwachting komt deze vrijdag de ministerraad. De oppositie vraagt zich inmiddels wel af of de regeling echt zo vrijwillig is als het kabinet doet geloven. Ook vraagt met zich af of het bedrag hoog genoeg is.'

'Het gaat hier echt om een nieuwe basis', zegt verantwoordelijk minister Van der Wal in gesprek met Sophie van Leeuwen. 'In detail uitwerken kon niet niet, daar hadden we te weinig tijd voor. Maar het geeft een duidelijke richting, hier zal onzekerheid bij de boeren worden weggenomen.'

Remkes

De meeste piekbelasters zijn boerenbedrijven, maar er zijn ook ondernemingen bij in de industrie. Om in aanmerking te komen voor een regeling hoeven bedrijven niet per se helemaal te stoppen, ook verregaande verduurzaming of verplaatsing naar een plek verder uit de buurt van kwetsbare natuur behoren tot de mogelijkheden.

Lees ook | 'Duurzaamheid heeft een prijs'

De regeling moet stikstofruimte opleveren om bedrijven te legaliseren die in de knel zijn gekomen door een uitspraak van de Raad van State in mei 2019. De hoogste bestuursrechter zette een streep door het vergunningenbeleid dat tot dan toe werd gevoerd. Daardoor hadden duizenden bedrijven ineens een vergunning nodig die zij eerder niet hoefden te hebben.

Daarnaast kan de vrijgespeelde stikstofruimte helpen de vastgelopen vergunningverlening voor bouw- en infrastructuuprojecten vlot te trekken. Hoeveel de regeling oplevert, moet in het najaar van 2023 duidelijk worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen