Politiek28 nov '22 18:00

Aantal wanbetalers zorgverzekering daalt niet meer

Auteur: ANP

Het aantal mensen dat de premie voor de zorgverzekering niet meer betaalt, is in de afgelopen jaren snel gedaald, maar aan die daling is nu een einde gekomen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zegt dat het aantal wanbetalers stabiel blijft. Een verklaring voor het einde van de daling geeft het ministerie niet.

Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, staat de pers te woord op het Binnenhof voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, staat de pers te woord op het Binnenhof voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. (ANP SEM VAN DER WAL)

In 2015 waren er iets meer dan 312.000 wanbetalers. Twee jaar later was dat gedaald tot bijna 250.000 en nog twee jaar later tot ongeveer 200.000. Eind vorig jaar hadden 170.221 mensen hun premie niet betaald. Op 1 november van dit jaar stond de teller echter op zo'n 172.000, een heel lichte toename dus.

Lees ook | Prijsstijgingen eisen tol: 'Stapel onbetaalde rekeningen van ondernemers groeit'

Dat het aantal wanbetalers in de afgelopen jaren is afgenomen, heeft volgens het ministerie 'vermoedelijk te maken met extra inspanningen van zorgverzekeraars om mislukte betalingsregelingen te herstellen, en het wijst erop dat burgers de gesloten betalingsregeling beter (kunnen) nakomen.'

170.221 wanbetalers

Van de 170.221 wanbetalers eind vorig jaar, hadden zo'n 100.000 al meer dan twee jaar die status. Ook dat is echter minder dan in de voorgaande jaren. Volgens het ministerie kan dat 'mede te maken hebben met de inspanningen van gemeenten', die contact opnemen met wanbetalers. Mensen kunnen de status ook weer verliezen, en bij de meeste mensen gebeurt dat doordat ze een betalingsregeling treffen of doordat ze hun schuld daadwerkelijk helemaal aflossen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen