Politiek28 nov '22 19:50

Kabinet gaat waarschijnlijk wet over publieke omroep veranderen

Auteur: ANP

Het kabinet gaat waarschijnlijk de wet veranderen waarin onder meer de inrichting van het omroepenstelsel staat beschreven. Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) verwacht dat verschillende onderzoeken naar de NPO hiertoe aanleiding zullen geven, zegt ze tijdens een debat in de Tweede Kamer over de mediabegroting.

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) tijdens een mediadebat met Kamerleden over de werkcultuur, de arbeidsomstandigheden en vaak onzekere contracten in de media. Aanleiding voor het debat zijn de onthullingen over het televisieprogramma DWDD, waar volgens publicaties van de Volkskrant sprake was van een soms onveilige werksfeer.
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) tijdens een mediadebat met Kamerleden over de werkcultuur, de arbeidsomstandigheden en vaak onzekere contracten in de media. Aanleiding voor het debat zijn de onthullingen over het televisieprogramma DWDD, waar volgens publicaties van de Volkskrant sprake was van een soms onveilige werksfeer. ( ANP BAS CZERWINSKI )

De bewindsvrouw wil zich onder meer gaan buigen over de verhouding tussen de omroepverenigingen en de NPO. Het zou de eerste keer in ruim vijftien jaar zijn dat deze zogeheten Mediawet wordt veranderd. 'Er gaat heel veel rollen, heel veel gebeuren', aldus de staatssecretaris. Wat er mogelijk aan de wet gaat veranderen, kan ze nog niet zeggen.

Onderzoeken afwachten

De bewindsvrouw wil eerst een aantal onderzoeken afwachten, onder meer naar de toekomst van de publieke omroep. Een adviescollege wil criteria opstellen voor hoe omroepen het publieke stelsel kunnen betreden en verlaten. Ook wacht Uslu de resultaten af van onderzoek van de commissie onder leiding van oud-minister Martin van Rijn naar de werkcultuur bij de NPO, naar aanleiding van onthullingen over de onveilige werkcultuur bij de voormalige talkshow DWDD. In de zomer van 2023 verwacht ze meer te kunnen zeggen over de vervolgstappen.

Lees ook | SP-Kamerlid: 'Het is een bende op het Mediapark'

Lucille Werner van het CDA vindt dat de NPO te veel macht naar zich toe heeft getrokken. Nu bepalen directeuren en genremanagers volgens het Kamerlid wat wordt uitgezonden en hoe. Ze wil dat de omroepverenigingen weer meer zeggenschap krijgen. Die hebben volgens Werner meer voeling met de maatschappij en kunnen volgens haar ook de werkcultuur verbeteren als ze meer invloed krijgen.

Hele grote vraag

Na opmerkingen van het Kamerlid hierover zegt Uslu dat ze het een 'hele grote vraag' vindt die voor haar 'topprioriteit' heeft en ook een 'wetswijziging vergt'. De staatssecretaris wil dat wel zorgvuldig doen en daarom de tijd nemen, zegt ze op het verzoek van Werner om haast te maken.

Lees ook | 'De NPO heeft veel te veel macht gekregen'

Lisa Westerveld (GroenLinks) citeert wat de jurist Egbert Dommering in een rapport zei over de Mediawet om aan te geven waarom die volgens haar aan verandering toe is. De wet 'doet denken aan een gebroken vaas waarvan de scherven op alle mogelijke manieren weer aan elkaar zijn geplakt', zo leest het Kamerlid voor. De wet stamt uit 1987 en is daarna meermaals herzien, voor het laatst in 2008.

Debat

Het laatste jaar was de publieke omroep regelmatig onderwerp van debat. Onlangs onthulde de Volkskrant dat er jarenlang een onveilige werkcultuur is geweest bij de redactie van DWDD, voor een groot deel veroorzaakt door presentator Matthijs van Nieuwkerk. Ook Ongehoord Nederland (ON!) kwam meermaals in opspraak. De jonge omroep zou zich niet houden aan journalistieke principes en is meermaals beticht van racisme in de uitzendingen. Eind vorige maand liet de NPO weten ON! voor de tweede keer een financiële sanctie op te willen leggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen