Politiek28 nov '22 20:35

Kabinet scherpt regels STAP-budget aan om misbruik tegen te gaan

Auteur: ANP

Het kabinet scherpt de regels aan voor het scholingsbudget STAP, onder meer om misbruik en oneigenlijk gebruik moeilijker te maken. Dat meldt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.

Het STAP-budget is bedoeld om mensen de kans te geven een opleiding te volgen waarmee zij hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. Tot dusver hebben ruim 200.000 mensen er gebruik van gemaakt, met een 'goede spreiding' wat betreft leeftijd, opleidingsniveau en contractvorm. Het doel was een brede groep te bereiken en dat is hiermee gehaald, aldus Van Gennip.

'Grote populariteit'

'Het is mooi om te zien dat het STAP-budget grote populariteit geniet', aldus de bewindsvrouw. 'Het laat zien dat veel mensen druk bezig zijn met hun persoonlijke professionele ontwikkeling. En dat is belangrijk op een arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is.'

Lees ook | 'STAP-budget wordt verkeerd ingezet'

Maar Van Gennip constateert ook dat er verbeterpunten zijn. De regeling werd eerder al tussentijds aangescherpt toen bleek dat er 'snoepreisjes' en cursussen mee gefinancierd werden die helemaal niet arbeidsmarktgericht waren.

Opvallend populair

Daarnaast is een klein aantal opleidingen opvallend populair gebleken. Dat zijn met name cursussen die vooral online gegeven worden. Dat maakt het aantrekkelijk voor aanbieders om veel deelnemers te werven, omdat de extra kosten per cursist beperkt zijn. Er komt nu een maximaal aantal toekenningen per opleiding. Op die manier moet worden voorkomen dat de STAP als een 'ongepast verdienmodel' wordt gebruikt.

Lees ook | 'Niet alle beroepen zijn even belangrijk'

Het kabinet kijkt daarnaast naar de mogelijkheden om het STAP-budget in te zetten om mensen om te scholen naar sectoren en beroepen waar grote tekorten bestaan. Te denken valt aan het onderwijs, de gezondheidszorg, de ICT en techniek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen