Politiek29 nov '22 15:49Aangepast op 14 dec '22 09:07

Senaat speelt goedheiligman: AOW'ers krijgen toch bonus

Auteur: BNR Webredactie

In een verrassende stemming heeft de Eerste Kamer ervoor gestemd om een extraatje dat AOW'ers ontvangen juist te verhogen, in plaats van te verlagen. Eigenlijk zou de inkomensondersteuning voor ouderen per 1 januari omlaag gaan van 28 euro naar 5 euro.

Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (50PLUS) kreeg een meerderheid voor zijn voorstel om die regeling vanaf 1 juli weer te verhogen naar het oude bedrag. De bonus zou juist minder hoog worden omdat de AOW al omhoog gaat vanwege de inflatie. Maar daar hebben de Senatoren, met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar, een stokje voor gestoken.

Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (50PLUS) kreeg een meerderheid voor zijn voorstel om die regeling vanaf 1 juli weer te verhogen naar het oude bedrag.
Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (50PLUS) kreeg een meerderheid voor zijn voorstel om die regeling vanaf 1 juli weer te verhogen naar het oude bedrag. (ANP / Peter Hilz)

AOW stijgt met inflatie mee

Daardoor stijgt de AOW voor de ouderen straks met 10 procent, iets waar het kabinet op tegen was. Maar de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft, verzette zich hier al eerder tegen. Vanwege de hoge prijzen besloot het kabinet eerder dit jaar de AOW toch te laten meestijgen.

Lees ook | Pensioenleeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

Tegenover de stijging van de oudedagsvoorziening, verlaagt het kabinet de inkomensondersteuning. Vanaf 2025 moet de inkomensondersteuning helemaal verdwijnen. Wat het kabinet gaat doen nu de Eerste Kamer de verlaging na een half jaar weer wil terugdraaien, is nog niet bekend.

Lees ook| 'Ouderen moeten zelf kunnen beslissen of ze stoppen met werken of niet'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen