Politiek9 dec '22 15:07

Omkoopschandaal WK Qatar in Brussel, zes ton cash in beslag genomen

Auteur: ANP

De Belgische politie verdenkt Qatar van het omkopen van assistenten van Europarlementariërs. Zo probeerde de Golfstaat beslissingen in het Europees Parlement naar zijn hand te zetten, melden het Belgische weekblad Knack en dagblad Le Soir.

Image
(De Belgische politie verdenkt Qatar van het omkopen van assistenten van Europarlementariërs. Zo probeerde de Golfstaat beslissingen in het Europees Parlement naar zijn hand te zetten, melden het Belgische weekblad Knack en dagblad Le Soir.)

De politie heeft vanochtend vroeg zestien huiszoekingen uitgevoerd in Brussel, bevestigt het Belgische Openbaar Ministerie. Vier personen zijn meegenomen voor verhoor. Volgens Knack en Le Soir gaat het om Italianen rond de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Onder meer vakbondskopstuk Luca Visentini en oud-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri zouden zijn opgepakt.

'Derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie in het Europees Parlement', kregen 'substantiële geldbedragen' en 'grote geschenken', laat het Openbaar Ministerie weten. De opzet was om zo 'de economische en politieke besluiten van het parlement te proberen te beïnvloeden'.

Zes ton cash in beslag genomen

Het OM wil niet bevestigen dat Qatar de boosdoener is, maar houdt het op 'een Golfstaat'. Knack en Le Soir horen van ingewijden dat het om het gastland van het WK voetbal gaat. Het onderzoek loopt al 'meerdere maanden', zegt justitie. Het richt zich op criminele organisatie, corruptie en het witwassen van geld'.

Bij de huiszoekingen heeft de politie computers, telefoons en ongeveer 600.000 euro aan contant geld in beslag genomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen