Politiek15 jan '23 13:53

Kaag: 'Rechts-extremisten en complotdenkers bedreigen democratie'

Auteur: BNR Webredactie

D66-leider Sigrid Kaag wil het toenemende rechts-extremisme in Nederland een halt toeroepen. Volgens haar bedreigen rechts-extremisten en complot-populisten de democratie. 'Het is aan ons het niet langer toe te staan.'

Image
(ANP / Bart Maat)

Daarmee kwam Kaag met een oproep aan 'alle redelijke krachten'. De D66-leider wil dat die opstaan, en niet langer zwijgen. Ook wil Kaag het gesprek aangaan over het 'bevechten' van extremen, zei ze in haar toespraak.

Complottheorieën

De timing van de uitspraken is geen toeval. Eerder deze week werd bekend dat één op de vijf Nederlanders gelooft in complottheorieën, en nog eens een vijfde twijfelt. Morgen begint met het World Economic Forum één van de grootste middelpunten van complottheorieën, waarbij ook minister Kaag aanwezig zal zijn.

Het wantrouwen van deze mensen wordt aangewakkerd en aangemoedigd door een politieke stroming 'die de taal en tactiek van Amerikaans extreemrechts kopieert. Een stroming die brede wetenschappelijke consensus ontkent, journalisten ontmenselijkt en rechters verdacht maakt.'

Niet immuun

De extreem-rechtse stroming draagt volgens Kaag bij aan de verharding van de samenleving. Ze refereerde daarbij ook aan de bestorming van het Capitool in de VS en de recente chaos en het geweld in Brazilië, maar stelde dat ook Nederland hier niet 'immuun' voor is.

Lees ook | Dit is het geheimzinnige World Economic Forum


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen