Volgens staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) is er nog geen kabinetsbesluit over de tanks, maar 'de bereidheid om een bijdrage te leveren is groot. We kijken nu wat er mogelijk is.' Volgens politiek-verslaggever Sophie van Leeuwen wordt er gedacht aan het leasen van tanks, een financiële bijdrage of het trainen van bemanning.
Luister ook | Studio Den Haag - Na patriots ook tanks én F16's voor Oekraïne?
De Tweede Kamer staat achter de plannen, het enige chagrijn gaat over het feit dat de kabinetsplannen via een interview met premier Rutte in de Duitse krant Frankfurther Algemeine naar buiten zijn gekomen. 'Daarvan zegt de staatssecretaris dat het gaat om zeer vertrouwelijke informatie dat niet met iedereen gedeeld kan worden. Dus so be it', zegt Van Leeuwen.
Lees ook | 'De tijd van Panzer-Poker is voorbij'
Nodig
Wat betreft CDA-Kamerlid Agnes Mulder gaan de tanks zo snel mogelijk naar Oekraïne. 'Wij willen tanks uit Duitsland halen en deze aan Oekraïne geven.' Op deze manier kunnen de eigen, geleaste, tanks in Nederland blijven. 'We gaan behoorlijk investeren in defensie en ik kan me voorstellen dat Nederland dan ook weer zelf tanks gaat aanschaffen. Je ziet nu dat je het nodig hebt.'

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil eerst antwoorden. 'Rusland is volkomen onterecht Oekraïne binnengevallen, laat daar duidelijkheid over zijn. Maar het leveren van tanks en mogelijk zelfs tanks, roept vragen op.' Zo wil Van Dijk weten welke afspraken met Oekraïne worden gemaakt over de inzet van de tanks. 'Worden ze ingezet op de Krim of in delen van Rusland? Die vragen gelden zeker voor de F16's', zegt Van Dijk. Een hoorzitting met expert moet volgens het Kamerlid hier duidelijkheid over geven.
Lees ook | Duitsland stemt in met leveren Leopard 2-tanks aan Oekraïne; Nederland denkt na
Escalatie
De vraag is daarmee niet of er wel of geen tanks met Nederlandse steun naar Oekraïne worden gestuurd, maar de manier waarop, zegt Van Dijk. 'Het risico op escalatie van deze oorlog wordt steeds groter.' Mulder (CDA) ziet dat anders. 'Deze tanks zijn ter verdediging van Oekraïne, hiermee kunnen ze hun eigen land terughalen.' Daarmee doelt het Kamerlid op de Krim en de Donbas, gebieden die door Rusland zijn geannexeerd. 'Maar dat dit nu Russisch gebied zou zijn wordt internationaal niet erkend. Die claim van de Russen is niet terecht.'
Wat het CDA betreft moet daarom duidelijk zijn dat de tanks alleen bedoeld moeten zijn voor verdedigingsdoeleinden. 'Rusland is de agressor, Oekraïne heeft het recht om het eigen grondgebied te verdedigen. Deze agressie van Rusland houdt niet op bij de grens, dit moet gestopt worden.'
Lees ook | Waarom Oekraïne de Leopard 2-tanks wil, maar het Westen huiverig blijft
F16's
De vraag is wel of Nederland ook F16-gevechtsvliegtuigen moet gaan leveren. Op dit moment worden de Nederlandse F16's verkocht en vervangen door de F35-vliegtuigen, ook bekend als de Joint Strike Fighter. 'Het lijkt mij sterk dat Nederland nu F16's moet gaan leasen', zegt Van Dijk (SP).
Hij vreest ook hier weer voor uitvoeringsproblemen. 'Er is een mogelijkheid dat dit gepaard gaat met mensen uit de NAVO-landen omdat de Oekraïense krijgsmacht deze toestellen niet kunnen besturen. Er is ook een groot risico dat het Russische luchtruim wordt overschreden.' En dat moet worden vermeden, denkt het Kamerlid.