Politiek26 jan '23 21:00Aangepast op 26 jan '23 21:52

Omgevingswet weer uitgesteld, nu naar januari 2024

Auteur: ANP

De invoering van de Omgevingswet wordt weer met een half jaar uitgesteld. Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) meldt aan de Tweede Kamer dat de wet 1 januari 2024 moet ingaan. Het is de vijfde keer dat de invoering van de wet, die al in 2016 werd aangenomen, wordt uitgesteld.

De Omgevingswet moet tientallen wetten en regels voor ruimtelijke ordening gaan bundelen, waardoor het makkelijker wordt om bijvoorbeeld een bouwvergunning te krijgen. Zo kunnen gemeenten dit in de toekomst doen via een digitaal loket.

Lees ook | IT-projecten kosten overheid 700 miljoen euro meer dan begroot

Jaarwisseling

Het was de bedoeling dat de wet afgelopen jaarwisseling zou ingaan, maar daar stemde de Eerste Kamer niet mee in. Het computersysteem dat voor de wet nodig is, was lange tijd nog niet veilig of stabiel genoeg. Het Adviescollege ICT-Toetsing concludeerde dat er nog "forse beperkingen" zaten in het zogeheten Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). Ook nu moet de Eerste Kamer nog instemmen met invoering per 1 januari.

Inmiddels is de techniek op orde, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Gemeenten en het bedrijfsleven wilden genoeg tijd om alles te regelen voordat het nieuwe systeem ingaat. Daarom is gekozen voor 1 januari.

Lees ook | IT-projecten kosten overheid 700 miljoen euro meer dan begroot

De vertraging kost inmiddels al meer dan de oorspronkelijk geraamde kosten voor het project. In totaal kost het invoeren van de wet de verschillende overheden tussen de 1,3 en 1,9 miljard euro, verspreid over 2016 tot 2029.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) stelt de invoering van de Omgevingswet opnieuw uit.
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) stelt de invoering van de Omgevingswet opnieuw uit. (ANP / Sandra Uittenbogaart)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen