De Omgevingswet moet tientallen wetten en regels voor ruimtelijke ordening gaan bundelen, waardoor het makkelijker wordt om bijvoorbeeld een bouwvergunning te krijgen. Zo kunnen gemeenten dit in de toekomst doen via een digitaal loket.
Lees ook | IT-projecten kosten overheid 700 miljoen euro meer dan begroot
Jaarwisseling
Het was de bedoeling dat de wet afgelopen jaarwisseling zou ingaan, maar daar stemde de Eerste Kamer niet mee in. Het computersysteem dat voor de wet nodig is, was lange tijd nog niet veilig of stabiel genoeg. Het Adviescollege ICT-Toetsing concludeerde dat er nog "forse beperkingen" zaten in het zogeheten Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). Ook nu moet de Eerste Kamer nog instemmen met invoering per 1 januari.
Inmiddels is de techniek op orde, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Gemeenten en het bedrijfsleven wilden genoeg tijd om alles te regelen voordat het nieuwe systeem ingaat. Daarom is gekozen voor 1 januari.
Lees ook | IT-projecten kosten overheid 700 miljoen euro meer dan begroot
De vertraging kost inmiddels al meer dan de oorspronkelijk geraamde kosten voor het project. In totaal kost het invoeren van de wet de verschillende overheden tussen de 1,3 en 1,9 miljard euro, verspreid over 2016 tot 2029.
