Politiek27 jan '23 18:24

Voormalig CDA-bewindsman Knops verruilt Kamer voor lobbybaan

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops, in het vorige kabinet staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verlaat de landelijke politiek. Hij wordt bestuursvoorzitter van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Met die overstap keert de oud-militair naar eigen zeggen terug naar 'de wereld van defensie en veiligheid'.

Knops begon zijn politieke loopbaan in 1998 als raadslid en later wethouder in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. In 2005 kwam hij voor het eerst in de Tweede Kamer. Hij werd in 2017 staatssecretaris en bekleedde zelfs kortstondig een ministerspost tijdens het ziekteverlof van Kajsa Ollongren. Maar in het nieuwe kabinet dat vorig jaar aantrad, was voor hem geen plek meer.

Zelf had Knops, die campagneleider was bij de voor het CDA teleurstellend verlopen Tweede Kamerverkiezingen van 2021, 'zeker wel door willen gaan' als minister of staatssecretaris. Maar: 'zo gaat het soms in het leven'. Hij suggereerde ook dat hij zou zijn afgeserveerd omdat er anders niet genoeg vrouwen in het kabinet zouden zitten, maar direct betrokkenen bij de kabinetsformatie spraken dat tegen.

Andere inzichten

Knops had al eerder aangekondigd dat dit zijn zijn laatste periode in de politiek zou zijn. Na 17 jaar in Den Haag vindt hij het nu tijd voor iets anders. 'Ik zit er al veel langer dan het gemiddelde Kamerlid, en het is ook goed om niet je hele leven in de politiek te zitten en een keer andere inzichten op te doen.'

Dat Knops zijn termijn als Kamerlid niet afmaakt, komt vooral door de mooie kans die nu op zijn pad kwam. 'Dit is iets wat mij heel goed past. Ik heb de afgelopen jaren mijn bijdrage geleverd, en dat ga ik nu met op een andere plek doen. Ik ga op een andere plek met dezelfde bevlogenheid aan de slag.'

CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops, in het vorige kabinet staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verlaat de landelijke politiek. Hij wordt bestuursvoorzitter van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV).
CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops, in het vorige kabinet staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verlaat de landelijke politiek. Hij wordt bestuursvoorzitter van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). (ANP / Peter Hilz)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen