Politiek1 feb '23 11:14

Jesse Klaver: 'Rutte weet dat zijn machtsbasis wankelt'

Auteur: Mark van Harreveld

GroenLinks en de PvdA gaan nauwer samenwerken om een meerderheid te behalen bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. Zo nauw dat bijvoorbeeld PvdA-coryfee Job Cohen lid geworden is van GroenLinks. 'We zijn met iets moois bezig, er zijn partijen die over hun eigen schaduw heen stappen', zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

GroenLinks en de PvdA gaan nauwer samenwerken om een meerderheid te behalen bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. Zo nauw dat bijvoorbeeld PvdA-coryfee Job Cohen lid geworden is van GroenLinks.
GroenLinks en de PvdA gaan nauwer samenwerken om een meerderheid te behalen bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. Zo nauw dat bijvoorbeeld PvdA-coryfee Job Cohen lid geworden is van GroenLinks. (ANP / ANP / Bart Maat)

Klaver zegt zelf nog geen lid te zijn van de PvdA: 'Het is een hype, het is mooi om te zien. We zijn met iets moois bezig, een onwijs gave samenwerking tussen onze partijen tegen de trend van versplintering in. Er zijn partijen die over hun schaduw heen stappen en die zeggen: 'We hebben zo veel overeenkomsten, we gaan intensief samenwerken'.

Lees ook | 'Nederland gaat nog rechtser stemmen'

Desgevraagd zegt Klaver zich niet te bewegen richting opheffing van de partij. 'Absoluut niet. We werken gewoon heel goed samen, we willen graag de grootste worden bij de Eerste Kamerverkiezingen. Nederland kan linksaf of rechtsaf: wordt de VVD de grootste of wordt PvdA/GroenLinks de grootste? Als wij de grootste worden, dan kunnen we de koers verleggen, dan kunnen we het duurzamer maken, dan kunnen we het eerlijker maken.'

Begrip

Klaver zegt begrip te hebben voor VVD-leider Rutte die afgelopen week in de Telegraaf uithaalde naar links en zei dat GroenLinks en de PvdA slecht zijn voor hardwerkend Nederland. 'Ik snap wel dat hij denkt: wat gebeurt hier nou? Het is voor het eerst in twintig jaar dat de linkse fractie in de Senaat de grootste kan worden, dat is hij niet meer gewend. Hij ziet dat zijn machtsbasis wankelt. Want hij weet dat als die partijen samen de grootste worden, ze heel veel verandering kunnen afdwingen. Dat zullen we ook doen, dat heb je afgelopen jaar gezien.'

Wereld op z'n kop

'We kunnen ervoor zorgen dat de vermogensbelasting bijvoorbeeld omhoog gaat omdat het niet uit te leggen is dat onder de verantwoordelijkheid van de VVD de afgelopen jaren een belastingsysteem is ontstaan waarin een verpleegster meer belasting betaalt dan een huisjesmelker. Dat is de wereld op z'n kop, dan zie je dat de VVD opkomt voor de aller-, allerrijksten, voor de mensen met veel vermogen. Wij komen op voor de mensen in Nederland die werken.'

Lees ook | Meerderheid boeren en burgers voelt kloof met politiek

'Mensen met grote vermogens, miljonairs, betalen nauwelijks belasting. Dat gaan we veranderen. En als Rutte daar boos over is, dat mag.' Komend weekend spreekt Klaver op het partijcongres van GroenLinks, samen met de PvdA, in aanloop naar de verkiezingen op 15 maart.

Lees ook | Provinciale Statenverkiezingen zijn volgende uitdaging voor VVD


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen