Politiek2 feb '23 07:16Aangepast op 2 feb '23 15:03

Rutte ontvangt top bedrijfsleven op Catshuis

Auteur: Jorn Lucas

Het kabinet spreekt vandaag in het Catshuis met het bedrijfsleven over het vestigingsklimaat in Nederland. Premier Rutte ontvangt de top van multinationals, familiebedrijven en startups. 'Het gaat om een forse delegatie, de zorgen van het bedrijfsleven zijn groot', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Onder meer Philips, Dow Benelux en de VDL Groep zitten aan tafel, net als Heineken en Schiphol. Boskalis is niet aanwezig, de baggeraar had eerder veel kritiek op het vestigingsklimaat en heeft zelfs gedreigd met vertrek uit Nederland.

Vertegenwoordigers van grote bekende Nederlandse bedrijven, familiebedrijven en startups spreken vandaag met leden van het kabinet in het Catshuis.
Vertegenwoordigers van grote bekende Nederlandse bedrijven, familiebedrijven en startups spreken vandaag met leden van het kabinet in het Catshuis. (ANP / Robin Utrecht)

Namens het kabinet zijn naast Rutte, ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Sigrid Kaag (Financiën) ook de ministers Van Gennip (Sociale Zaken), Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen), Schreinemacher (Buitenlandse Handel) en Harbers (Infrastructuur) aanwezig bij het overleg, evenals staatssecretaris Van Rij, die verantwoordelijk is voor fiscale aangelegenheden. Ook DNB-directeur Olaf Seijpen is bij het overleg.

Lees ook | Minister: 'Stikstofcrisis maakt Nederland minder aantrekkelijk voor bedrijven'

Grote zorgen

Volgens Van Leeuwen zijn de zorgen bij het bedrijfsleven groot. Na het vertrek van Shell naar het Verenigd Koninkrijk en DSM naar Zwitserland zullen de bedrijven druk opvoeren bij Rutte, verwacht Van Leeuwen. 'VNO-NCW, ook aanwezig vandaag, waarschuwt voor een vrije val van het vestigingsklimaat.' De werkgeversorganisatie vreest dat Nederland wordt ingehaald door andere landen als er geen actie wordt ondernomen.

Lees ook | 'Er is meer vertrouwen in bedrijven dan in de overheid'

Zo klagen veel bedrijven over de winstbelasting in ons land, het hoogste tarief staat nu op 26 procent en dat is een van de hoogste tarieven in Europa. Daarnaast wordt gewaarschuwd voor strenge wetgeving, zoals baggerbedrijf Boskalis eerder ook al heeft gedaan naar aanleiding van de Wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). 'Minister Van der Wal heeft zelf ook al gezegd dat het vestigingsklimaat steeds minder aantrekkelijk door het grote stikstofprobleem in ons land', zegt Van Leeuwen.

Luister vandaag | Zakendoen - Maria van der Heijden (MVO Nederland) over het duurzame vestigingsklimaat in Nederland

Geen oplossing

Rutte en Adriaansens delen de zorgen van het bedrijfsleven wel, zegt Van Leeuwen. 'Zo wordt het kabinet vaak teruggefloten door de rechter, zoals bij de stikstofcrisis, en dat maakt Nederland een instabiel en onbetrouwbaar land.' Daarnaast heeft het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer. 'Onder druk van de oppositie verandert er nog wel eens wat in het belastingklimaat, loonkosten stijgen en bedrijven hebben te maken met strengere wetgeving.'

Bedrijven hebben juist behoefte aan meer voorspelbaarheid en willen oplossingen voor onder meer de krapte op zowel de arbeidsmarkt. Bedrijven willen dat er meer arbeidsmigranten kunnen komen, maar dat is nou juist een gevoelig onderwerp binnen de coalitie. 'De VVD van Rutte ziet dat niet zitten, D66 wil dat wel. Die partij wil meer skilled labour voor de technische sector, de zorg en het onderwijs. Een groot punt vandaag.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen