Politiek2 feb '23 09:35

Europese delegatie reist af naar top in Kiev

Auteur: Rosanne Peters

De voorzitter van de Europese Comissie Ursula von der Leyen reist vandaag met andere kopstukken af naar Oekraïne voor de top in Kiev. Ook Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, en EU-buitenlandchef Josep Borrell zijn er bij. Door een 'zware' delegatie naar Kiev af te laten reizen wordt een belangrijk signaal afgegeven, zegt PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten.

De voorzitter van de Europese Comissie Ursula von der Leyen reist vandaag met andere kopstukken af naar Oekraïne voor de top in Kiev. Door een 'zware' delegatie naar Kiev af te laten reizen wordt er een belangrijk signaal afgegeven aan Oekraïne en de rest van de wereld.
De voorzitter van de Europese Comissie Ursula von der Leyen reist vandaag met andere kopstukken af naar Oekraïne voor de top in Kiev. Door een 'zware' delegatie naar Kiev af te laten reizen wordt er een belangrijk signaal afgegeven aan Oekraïne en de rest van de wereld. (EPA \ Oliver Hoslet)

'We vinden Oekraïne belangrijk en de Europese Unie wil steun laten zien', stelt Reuten. Of de EU de verwachtingen van Oekraïne op de top kan waarmaken is nog maar de vraag. Toch is er geen enkel land dat nu zo sterk hecht aan de Europese waarde, zegt Reuten. Dus zo'n delegatie is hier wel op z'n plek.

Lees ook | Liveblog | Wagner-commandant heeft spijt, doden en gewonden in Kramatorsk

Verwachtingen

Er zijn enkele onderwerpen op de agenda die tot concrete zaken moeten leiden. Hoewel Oekraïne geen lid is van de EU, moet er wel toegang verleend gaan worden aan Oekraïense exportproducten op de Europese markt. Daarnaast zal Oekraïne waarschijnlijk ook worden opgenomen in het Europese betalingssysteem. 'Het zijn allemaal zaken die concreet iets voor Oekraïne betekenen.'

Lees ook | EU gaat 30.000 Oekraïense militairen opleiden

Vliegtuigen

Toch liggen niet alle wensen van Oekraïne ook daadwerkelijk op tafel. Reuten hoopt niet dat er te lang gewacht wordt met het zetten van volgende stappen in de richting van Oekraïne. 'Ik verwacht dat er op den duur vliegtuigen en langeafstandsraketten geleverd gaan worden. Het is ook in ons eigen belang om hier niet weer maanden overheen te laten gaan. Laten we daarom vast beginnen met bijvoorbeeld het opleiden van piloten en geen kostbare tijd verliezen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen