Politiek3 feb '23 17:19

Ollongren is blij met 'tankcoalitie'

Auteur: Remy Kock

Duitsland heeft besloten om ook oudere Leopard 1-tanks naar Oekraïne te sturen, nadat eerder de knoop werd doorgehakt om het land te voorzien van de moderne Leopard 2-tanks.

Duitsland heeft besloten om ook oudere Leopard 1-tanks naar Oekraïne te sturen, nadat eerder de knoop werd doorgehakt om het land te voorzien van de moderne Leopard 2-tanks.
Duitsland heeft besloten om ook oudere Leopard 1-tanks naar Oekraïne te sturen, nadat eerder de knoop werd doorgehakt om het land te voorzien van de moderne Leopard 2-tanks. (Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA)

De oudere Leopard 1-tanks komen uit voorraden van bedrijven en moeten worden opgeknapt voordat ze weer zijn in te zetten. De Duitse regering gaf toestemming voor de export van enkele tientallen exemplaren, en dat is goed nieuws volgens minister Kajsa Ollongren van Defensie. 'We hebben eigenlijk een soort tankcoalitie nu, waar ook Nederland deel van uitmaakt', zegt ze. 'Ook kijken we wat er nog commercieel verworven kan worden.'

Samenwerking

Dat ze zogeheten 'tankcoalitie' bestaat, wil volgens Ollongren niet zeggen dat er gewerkt wordt aan de vorming van een Europees leger. 'De samenwerking tussen Duitsland en Nederland gaat over de landmacht en de integratie ervan', benadrukt de minister. Volgens Ollongren is die al jaren bezig en is hij ook belangrijk, omdat de landen samen sterker zouden staan.

Lees ook | 'Nederlandse en Duitse landmacht zijn twee handen op één buik'

Met die reden is het zoeken van samenwerking ook belangrijk, vervolgt ze. 'Ik denk dat je binnen de NAVO ook zal zien dat steeds meer landen dat gaan doen. We zitten in hetzelfde bondgenootschap en we hebben hetzelfde doel: het kunnen verdedigen van het NAVO-grondgebied. Dus Europese en regionale samenwerking is ontzettend belangrijk, en het maakt ons sterker.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen