Politiek16 feb '23 11:14Aangepast op 24 apr '23 09:16

Deel Kamer bezorgd over 'verslechterend' vestigingsklimaat

Auteur: Jorik Simonides

Een deel van de Tweede Kamer maakt zich zorgen over het Nederlandse vestigingsklimaat. Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden veel ondernemers dat dit is verslechterd. Vanmiddag moet minister Adriaansens van Economische Zaken de Kamer ervan overtuigen dat Nederland nog steeds aantrekkelijk is voor bedrijven.

Het Kamerdebat volgt amper een dag nadat het kabinet aankondigde dat het een initiatiefwet voor verantwoord ondernemen gaat blokkeren, uit angst dat deze wet het Nederlandse vestigingsklimaat schaadt. De ministers Adriaansens van Economische Zaken en Schreinemacher van Buitenlandse Handel hebben dit laten weten aan de bedenkers van de wet.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat bij aankomst op het Binnenhof, voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.
Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat bij aankomst op het Binnenhof, voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. (ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart)

Vorige maand dreigde topman Peter Berdowski van Boskalis in een interview met het FD te vertrekken uit Nederland als deze wet er komt. Naar aanleiding van dit interview volgde een Kamerdebat, dat dus voor vanmiddag gepland staat. Berdowski zei tegen de krant dat de geblokkeerde wet ondernemen in Nederland 'onmogelijk' maakt.

Lees ook | 'Zo slecht is het Nederlandse vestigingsklimaat niet'

Stikstofbeleid schadelijk

De werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland gingen daar gisteravond nog eens overheen: de organisaties schrijven aan de Tweede Kamer, in aanloop naar het debat, dat een op de drie ondernemers het vestigingsklimaat van Nederland onaantrekkelijk vindt. Zo’n 60 procent vindt dat het vestigingsklimaat in de afgelopen vijf jaar is verslechterd.

Lees ook | Eén op drie ondernemers vindt vestigingsklimaat Nederland onaantrekkelijk

Het Nederlandse stikstofbeleid zou volgens de werkgeversverenigingen ook slecht zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het FD berekende vorig najaar dat de economische schade van de stikstofcrisis is opgelopen tot 28 miljard euro.

Regeldruk

Volgens D66-Kamerlid Romke de Jong houdt de stikstofciris de Nederlandse economie in een ‘houdgreep’, omdat bedrijven niet uit kunnen breiden of investeren. Hij roept minister Adriaansens op om haast te maken. 'Met al die stilstaande investeringen zetten we onze economie op slot.'

Minister Adriaansens zegt te willen werken aan minder regeldruk voor bedrijven en de regels gelijk te willen trekken in Europa. 'En we moeten meer investeren. In innovatie, in mensen en in kennis.'

Lees ook | Grote bedrijven als IKEA, Zeeman en Kruidvat omarmen wet Verantwoord en Duurzaam Ondernemen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen