Politiek16 feb '23 12:36Aangepast op 17 feb '23 11:25

Brussel daagt Nederland voor rechter om niet delen overheidsdata

Auteurs: ANP en Jorik Simonides

De Europese Commissie daagt Nederland voor de Europese rechter omdat de Open Data Richtlijn na anderhalf jaar nog steeds niet is ingevoerd. Het Europees Hof van Justitie kan Nederland daarom een dwangsom of boete opleggen.

De zogeheten Open Data Richtlijn moet de overheid transparanter maken en burgers en bedrijven aan bijvoorbeeld statistieken, onderzoeksbevindingen en wetenschappelijke gegevens helpen die zij goed kunnen gebruiken. Die informatie moet in principe gratis toegankelijk worden.

Maar, Nederland heeft deze richtlijn nog altijd niet overgenomen terwijl dat anderhalf jaar geleden al gebeurd had moeten zijn. Het kabinet wijt de vertraging aan corona en gebrek aan capaciteit. Ook België, Bulgarije en Letland hebben de richtlijn nog niet overgenomen.

Te laat gestart

Volgens Menno Weij, privacy-jurist bij BDO Legal, is Nederland te laat gestart met het indienen van een wetsvoorstel. De Raad van State stuurde de wet terug naar de tekentafel en ook de Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch.

In het wetsvoorstel is een verplichting opgenomen voor het delen van wetenschappelijke gegevens. Dat is volgens de Raad van State in strijd met het intellectueel eigendomsrecht. Bovendien gaat deze verplichting ook veel verder dan de Europese wens. Brussel laat onderzoekers naar eigen inzicht gegevens vrijgeven.

Lees ook | 'Chinese spionage is nauwelijks te stoppen'

Ook zijn er zorgen over persoonsgegevens in vrij te geven overheidsdata. Deze worden geanonimiseerd, maar kunnen volgens de Raad van State en Autoriteit Persoonsgegevens met slimme computers toch worden herleidt naar personen.

Haast maken

Weij verwacht niet dat het echt tot een rechtszaak komt. 'Ik denk dat je het moet zien als boodschap: Nederland moet even haast maken.' Nederland heeft, samen met de drie andere EU-lidstaten nog steeds niet laten weten hoe ze de EU-regels invoeren, terwijl ze daar volgens de Europese Commissie al meermaals op zijn gewezen.

Nederland kan de rechtszaak en een mogelijke straf misschien nog afwenden. Het kabinet liet twee weken geleden weten dat het wetsvoorstel dat de invoering regelt voor de zomer naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Lees ook | SP: 'We moeten zelf ook bereid zijn tot transparantie'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen