
In de afgelopen vijf jaar betaalden nieuwe huurders in de vier grote steden steeds 160 euro per maand meer dan de vorige bewoners. En in diezelfde tijd werden er ook nog eens ruim 75.000 betaalbare koopwoningen opgekocht die vervolgens voor de hoofdprijs verhuurd werden. 'Kortom: voor leraren, agenten en verpleegkundigen is er geen plek meer in de stad', voegt De Jonge toe. En dat moet volgens het kabinet dus zo snel mogelijk veranderen.
Lees ook | Woningen Haarlem, Zaanstreek en Groot-Amsterdam in 10 jaar 130 procent duurder
Verplicht puntenstelsel
Om ervoor te zorgen dat de drie hoofdpunten van De Jonge realiteit worden, wil de minister een verplicht puntenstelsel introduceren zoals de sociale huursector dat nu al heeft. Dat moet dan wel in een iets moderner jasje, want naast oppervlakte en WOZ-waarde is de duurzaamheid van een woning tegenwoordig ook belangrijk. Het uitgangspunt in het nieuwe puntenstelsel is daarom: hoe duurzamer de woning, hoe meer een verhuurder ervoor mag vragen. 'Zo komt het effect altijd bij de huurder terecht: die gaat een lagere huur betalen of hij krijgt een beter energielabel', legt De Jonge uit.
Lees ook | 'Oppassen voor dezelfde fouten in crisis koopsector'
De wet moet het middensegment van de particuliere verhuur gaan beschermen. 'Dat zijn woningen die op basis van het nieuwe puntenstelsel vanaf de sociale huurgrens tot een maximale prijs van zo'n 1030 euro verhuurd mogen worden', zegt De Jonge. Vragen verhuurders alsnog meer dan toegestaan, dan volgt er binnen de nieuwe wet een boete.
Geen reden voor paniek bij ontwikkelaars
Volgens de woonminster is er absoluut geen reden om bang te zijn als verhuurder als de wet in werking treedt. 'Het is dan nog steeds mogelijk om een goede verhuurder te zijn, het is alleen afgelopen met die excessieve prijzen.' Toch begrijpt de minister de angsten bij investeerders en projectontwikkelaars ook wel. Om ervoor te zorgen dat nieuwbouwprojecten daarom geen vertraging oplopen, krijgen huurwoningen die in 2024 opgeleverd worden een opslag van vijf procent van de maximale huurprijs tot tien jaar na oplevering.
De verwachting is dat de wet dit najaar wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer. De kans dat de wet aangenomen wordt is groot, omdat het een voorstel vanuit de coalitie is.