Politiek15 mrt '23 10:41Aangepast op 15 mrt '23 11:40

'Opmars BoerBurgerBeweging zal weinig veranderen'

Auteur: Rosanne Peters

De BoerBurgerBeweging (BBB) kan volgens de peilingen van onderzoeksbureau I&O Research de grootste worden in maar liefst tien provincies bij de Provinciale Statenverkiezingen. Het zal een strijd worden tussen BBB, VVD en het gezamenlijke front PvdA en GroenLinks. Maar of BBB als winnaar echt voor verandering kan gaan zorgen, verwacht onder andere voorzitter Frank van Dalen van Stichting Politieke Academie niet.

Caroline van der Plas (BBB) tijdens het verkiezingsdebat van EenVandaag voor de Provinciale Staten-verkiezingen. In maar liefst tien provincies kan BBB de grootste worden.
Caroline van der Plas (BBB) tijdens het verkiezingsdebat van EenVandaag voor de Provinciale Staten-verkiezingen. In maar liefst tien provincies kan BBB de grootste worden. (ANP / Sem van der Wal)

Ook CDA-gedeputeerde in Limburg Madeleine van Toorenburg gelooft niet dat de winst van BBB voor grote veranderingen zal zorgen. Van Toorenburg verwijst naar Forum voor Democratie, die bij de vorige verkiezingen als nieuwkomer de meeste stemmen kreeg, maar zich vervolgens ook niet heeft bewezen.

Lees ook | Caroline van der Plas: 'Winnen gaan we sowieso'

'Het was een drama, de FvD viel vrij snel al uit elkaar', zegt Van Toorenburg. Partijen die zich enkel focussen op één of enkele belangen vindt de gedeputeerde een zorgwekkende ontwikkeling. 'De BBB heeft één belang: de boeren. Ik zie dat steeds vaker gebeuren, maar samenwerken maakt het voor partijen die zich op meerdere fronten willen focussen wel een stuk ingewikkelder. Hoe we goed met deze ontwikkeling om kunnen gaan, weten we eigenlijk nog niet', stelt Van Toorenburg.

Middenpartijen aan zet

Daarom vinden Van Dalen en Van Toorenburg dat juist de middenpartijen aan zet zijn. 'De tegenreactie vanuit links en rechts moeten zij zien te vertalen in hun dagelijkse beleid', stelt Van Dalen. Zo kan er meer balans worden gecreëerd. 'Mits partijen gaan doen wat ze beloven en beter nadenken over het effect van beleid op de toekomst', aldus Van Dalen.

Lees ook | 'Nederland tot op het bot verdeeld'

Klik hier voor al het nieuws over de Provinciale Statenverkiezingen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen