Politiek16 mrt '23 16:33Aangepast op 16 mrt '23 20:54

Gevoelig verlies doet coalitie weinig goed

Auteur: Mark van Harreveld

Konden politieke partijen vorig jaar de stemverdeling nog uitleggen als een overwinning, dit keer is het anders. Dat zegt politiek verslaggever Leendert Beekman die een rondgang langs de verschillende politieke partijen in Den Haag maakt. 'Slechts een enkele partij heeft de dag met taart gevierd.' Het gevoelige verlies lijkt de cohesie binnen de coalitie aan te tasten.

Een van die partijen is de tandem PvdA/GroenLinks. Die vierden vooral de samenwerking, zegt Beekman. Smaakt de samenwerking naar meer? GroenLinks-leider Jesse Klaver sluit een samenwerking naar de Tweede Kamerverkiezing niet uit.

Lees ook | BBB is de grote winnaar, 'pijnlijk voor Rutte'

Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (Groenlinks) vieren samen het behaalde resultaat, een dag na de Provinciale Statenverkiezingen.
Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (Groenlinks) vieren samen het behaalde resultaat, een dag na de Provinciale Statenverkiezingen. (ANP / ANP / Bart Maat)

De stembusuitslag wordt gezien als een niet mis te verstane afrekening met dit kabinet. CDA-voorman Wopke Hoekstra spreekt van 'een aardverschuiving' en 'een daverende oorvijg'. 'Niet alleen voor ons allemaal in Den Haag, maar ook voor het CDA.'

Luister ook | Studio Den Haag - Wordt BBB de nieuwe LPF?

Onvrede

Volgens Beekman is de onvrede in elk geval groot en legt dat mogelijk de nodige druk op de huidige coalitie, getuige de uitspraken van Derk Boswijk tijdens het Haagse Machiavelli-debat. Daar zei Boswijk over de uitspraken van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot (die stikstof in de portefeuille heeft), dat BBB zich 'geen betere campagne had kunnen wensen'.

'Dat geeft wel aan hoe gevoelig dit ligt binnen de coalitie', zegt Beekman, 'Het stikstofdossier is één van de redenen waarom het CDA zoveel zetels verloor en D66 is daar medeschuldig aan.'

Volg alles over de Provinciale Statenverkiezingen en de nasleep daarvan in dit dossier en in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen