Politiek17 mrt '23 17:52

Binnenkort afspraakje tussen Premier Rutte en BBB-leider Van der Plas

Auteurs: Lisa van der Velde en ANP

Minister-president Mark Rutte gaat binnenkort in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas. Dat zegt hij tegen BNR in de wekelijkse persconferentie van de premier. De overwinning van de BoerBurgerBeweging bij de Provinciale Statenverkiezingen is volgens Rutte 'een onmiskenbaar signaal van de kiezer'. 'Met dit signaal zullen we wat moeten, hier in Den Haag. Ook in het kabinet.'

Caroline van der Plas (BBB), Mark Rutte (VVD) na afloop van het televisiedebat van de NOS in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.
Caroline van der Plas (BBB), Mark Rutte (VVD) na afloop van het televisiedebat van de NOS in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. (ANP / ANP / BART MAAT)

Middels een belletje heeft Rutte geprobeerd om een afspraak te maken met Van der Plas. 'Maar zij was toen aan het feesten', zei hij tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Ze stuurde mij later een berichtje met dat we snel een afspraak moeten inplannen.' De Premier wil haar dan graag vragen hoe zij dit succes heeft kunnen bereiken en hoe zij daartegenaan kijkt. 'En verder zullen we zien wat er uit het gesprek komt'. Het is volgens Rutte logisch om met de fractievoorzitter van een grote partij in de Eerste Kamer het gesprek aan te gaan. 'Ik wil haar feliciteren, en dan kan het zomaar zijn dat we in gesprek gaan over een aantal actuele politieke dossiers.'

Lees ook | Unicum in Nederland: BBB in alle provincies de grootste

Beleid

Rutte vindt het nog te vroeg om te zeggen hoe de uitkomst van de verkiezingen precies vorm krijgt in beleid. Om daar meer over te zeggen, is het eerst afwachten welke coalities en colleges van Gedeputeerde Staten in de provincies gevormd worden, zei hij. Rutte noemde het 'logisch' dat de BBB daarin als grootste partij in iedere provincie een 'leidende rol' zal spelen.

Lees ook | Beloftes BoerBurgerBeweging 'onuitvoerbaar'

Ook zei Rutte nog niet of hij bereid is om de harde doelstelling los te laten dat in 2030 de stikstofuitstoot gehalveerd moet worden. De premier zei dat Johan Remkes in zijn stikstofrapport al had opgeschreven dat er tussentijds geëvalueerd moet worden. Daarmee is de deadline volgens hem al 'semipermeabel' geworden: niet helemaal waterdicht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen