Politiek22 mrt '23 13:44

Staatssecretaris Van der Burg hoopt op steun BBB voor asielbeleid

Auteur: Lisa van der Velde

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg hoopt op steun van BoerBurgerBeweging als het gaat om het asielbeleid. De BBB is tegen dwang, en dus kritisch op de gedwongen spreiding van asielzoekers. Maar volgens Van den Burg is de zogenoemde spreidingswet juist gunstig voor het platteland.

'De spreidingswet zorgt voor een evenwichtige verdeling over heel Nederland', legt Van der Burg uit. BBB wil dat er meer naar het westen van Nederland wordt gekeken als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Het zou volgens hem dan ook logisch zijn als de partij de spreidingswet steunt.

Lees ook | Beloftes BoerBurgerBeweging 'onuitvoerbaar'

In de Randstad en grote steden doen op dit moment minder dan zou moeten aan de opvang van vluchtelingen, ziet de staatssecretaris. Het zijn met name de kleine gemeenschappen in het oosten en het noorden van het land die de opvang op zich nemen. 'Als BBB daadwerkelijk vindt dat daar wat aangedaan moet worden, dan verwacht ik zeventien stemmen voor de wet in de Eerste Kamer, en één stem in de Tweede Kamer.'

‘De spreidingswet zorgt voor een evenwichtige verdeling over heel Nederland’
Eric van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

Rol provincies

De overwinning van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen hoeft geen obstakel te zijn voor het beleid van het huidige kabinet, verwacht Van der Burg. 'We gaan gewoon kijken naar hoe wij meerderheden in de Tweede- en de Eerste Kamer kunnen krijgen.' En als het gaat om de opvang van vluchtelingen zijn het met name de gemeenten die met de uitvoering van het beleid aan de slag moeten. 'De provincies spelen daarin alleen een voorzittende en coördinerende rol.'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Immigratie en Asiel) na zijn optreden in het Vragenuur.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Immigratie en Asiel) na zijn optreden in het Vragenuur. (ANP / Dirk Hol / Hollandse Hoogte )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen