Politiek31 mrt '23 17:10Aangepast op 31 mrt '23 19:47

Onrust binnen kabinet: 'Het is crisis'

Auteurs: BNR Webredactie en Myrthe Koopman

Een opmerkelijke gebeurtenis in Den Haag, want het kabinet is na de ministerraad niet naar buiten gekomen en alle journalisten zijn inmiddels weggestuurd bij Algemene Zaken. Ook heeft Rutte nog geen persconferentie gegeven, iets dat normaliter wel gebeurt na afloop van de ministerraad. Volgens politiek verslaggever Leendert Beekman betekent dit een 'crisis in Den Haag'.

Premier Mark Rutte. Het lijkt erop dat het nu echt crisis is in Den Haag.
Premier Mark Rutte. Het lijkt erop dat het nu echt crisis is in Den Haag. (ANP / Robin Utrecht)

Het kabinet buigt zich tijdens de ministerraad van vandaag over de vraag hoe het nu verder moet na de verkiezingen. 'Het lijkt er op dat ze daar niet uitkomen, want het duurde en het duurde maar. We mogen dan nu ook oprecht zeggen dat er crisis is in Den Haag, want het is zeer ongebruikelijk om niet naar buiten te komen na het overleg', legt Beekman uit.

‘We mogen dan nu ook oprecht zeggen dat er crisis is in Den Haag, want het is zeer ongebruikelijk om niet naar buiten te komen na het overleg’
Leendert Beekman, politiek verslaggever

De politiek verslaggever vermoedt dat de brief die vanuit Europa is gekomen over het stikstofbeleid een rol speelt bij het feit dat het kabinet er nu nog niet uit is. 'D66 voelt zich daar door gesterkt, dat maakt het moeilijk maar ze willen er wel samen uitkomen. Dit is een teken dat er echt iets aan de hand is in Den Haag.' Mogelijk komen zij na afloop met een brief, waarin ze uiteenzetten hoe ze beleid op 'grote dossiers' willen verbeteren. Daarover debatteert de Tweede Kamer dinsdag.

Luister ook | Studio Den Haag met Sophie van Leeuwen, Leendert Beekman en Mark Beekhuis

Spanningen

De top van het kabinet overlegde al twee keer deze week hoe het moet omgaan met de grote verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging (BBB). In de coalitie zijn grote spanningen over onder meer stikstof en het jaartal wanneer de doelen gehaald moeten zijn. Vooral tussen het CDA en D66 lijkt het daarover te knetteren. Het CDA is electoraal veel kwijtgeraakt aan de BBB en heeft moeite met al te streng stikstofbeleid. D66 wil juist vaart maken, en sprak zich eerder uit voor versnelling. Ook zou gedwongen uitkoop volgens D66 eerder aan de orde kunnen zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen