Politiek20 apr '23 06:54Aangepast op 20 apr '23 11:14

Debat over miljarden voor stikstoffonds in mei verder

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Het debat in de Tweede Kamer over een miljardenfonds voor het stikstofbeleid gaat pas in mei verder. Er zijn zoveel vragen dat minister Van der Wal nog niet eens aan de antwoorden is toegekomen en daarom gaat het debat pas na het reces verder. 'Het duurde veel te lang, er was heel veel kritiek op deze historische zak met geld', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

De VVD-minister wil 24 miljard euro beschikbaar stellen voor het fonds. Dat geld is bedoeld voor maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen en de natuur te herstellen. Maar een concreet doel voor de miljarden is er nog niet. 'Er is nog steeds geen landbouwakkoord en toch moet het kabinet voor dit fonds miljarden gaan lenen op de kapitaalmarkt', zegt Van Leeuwen.

Lees ook | 'Op grote dossiers is meer sturing vanuit Den Haag welkom'

'Waarom moeten we 24 miljard lenen zonder dat we een echt stikstofbeleid hebben', zegt Kamerlid Derk Jan Eppink van JA21. 'Het beleid staat op drijfzand, we willen eerst een effect beleid zien.'

Kamerleden overleggen met voorzitter Vera Bergkamp tijdens het debat met stikstofminister Christianne van der Wal over de 24 miljard euro die het kabinet heeft gereserveerd voor de aanpak van de stikstofcrisis.
Kamerleden overleggen met voorzitter Vera Bergkamp tijdens het debat met stikstofminister Christianne van der Wal over de 24 miljard euro die het kabinet heeft gereserveerd voor de aanpak van de stikstofcrisis. (ANP / ANP)

Tegelijkertijd beschuldigt GroenLinks Kamerlid Laura Bromet de minister van het voeren van een 'huilverhaal' en is Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) bang dat er teveel geld naar de boeren gaat. BBB-leider Van der Plas daarentegen is op haar beurt dan weer van mening dat er niet genoeg geld beschikbaar is voor de landbouwsector. 'Veel gekissebis in de Tweede Kamer', zegt Van Leeuwen. 'Verwarring alom.'

Lees ook | Kamer debatteert over stikstoffonds

Goede nieuws

Omdat er veel voorstellen werden gedaan om de wet aan te passen, willen vooral coalitiepartijen meer tijd voor een zorgvuldige behandeling. Ook vanwege het bedrag dat ermee gemoeid gaat, maar liefst 24 miljard euro, willen partijen niet overhaast te werk gaan. Zo snel mogelijk na het meireces, dat duurt van 21 april tot en met 8 mei, gaat het debat weer verder. 'Het goede nieuws is dat er dan misschien wel een landbouwakkoord ligt, daar wacht iedereen op', benadrukt Van Leeuwen.

Lees ook | Stikstofmiljarden zijn voor ministers heilig

Prinsjesdag

In de Eerste Kamer dreigen de BoerBurgerBeweging, PvdA en GroenLinks de stikstofmiljarden te blokkeren. 'Maar dat gaat na de zomer pas gebeuren', geeft Van Leeuwen aan. 'De Senaat gaat de plannen de komende maanden bestuderen en daarmee kan het kabinet nu tijd kopen. Dit gaat nog zeker tot Prinsjesdag duren.'

Volgens GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet lijkt de coalitie 'tijd te kopen'. Dat verwijt klinkt vaker in het stikstofdossier: CDA-leider Wopke Hoekstra wil opnieuw onderhandelen over de stikstofdeadline, maar wel pas nadat er een landbouwakkoord is gesloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen