Politiek28 apr '23 17:16Aangepast op 28 apr '23 17:42

Verkeersboetes met 10 procent omhoog

Auteur: Niels Kooloos

De verkeersboetes gaan nog verder omhoog, schrijft minister Kaag van Financiën in de Voorjaarsnota. Om ruim 2,5 miljard euro te bezuinigen moeten alle ministeries, behalve Defensie, inleveren. Justitie en Veiligheid moet 190 miljoen euro besparen. 'De belangrijkste onderdelen van het maatregelenpakket zijn het beleidsmatig verhogen van boetetarieven met 10 procent', aldus de minister in de vandaag gepresenteerde Voorjaarsnota.

Door uitgevallen trajectcontroles en wegwerkzaamheden kampt het ministerie van Justitie en Veiligheid met tegenvallende boeteontvangsten. Verder is er te lezen dat eerder niet alle trajectcontroles op snelwegen vervangen konden worden, maar door extra budget kan dat nu toch wel.

Lees ook | 'Grote uitdagingen', kabinet presenteert Voorjaarsnota

Zonder gordel: geen 160, maar 176 euro

Een boete op het vasthouden van een smartphone tijdens het rijden bedraagt nu 380 euro en door het rood rijden 280 euro. Zonder gordel rijden levert een boete op van 160 euro. Daar komt straks dus overal 10 procent bovenop. Wanneer de boetes verhoogd gaan worden, is nog niet duidelijk. Mogelijk gaan de nieuwe normen op 1 januari in.

Snelheids- en trajectcontroles zullen weer gemeengoed worden op snelwegen.
Snelheids- en trajectcontroles zullen weer gemeengoed worden op snelwegen. (ANP / De Vries Media)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen