Politiek24 mei '23 10:19

Zeer omstreden pensioenwet lijkt meerderheid te krijgen in senaat

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks de felle kritiek op de pensioenwet van minister Carola Schouten, lijkt ook de Eerste Kamer zich in een meerderheid achter de hervormingen te scharen. Dinsdagavond bleek tijdens een debat in de senaat dat de coalitiepartijen hun volle steun uitspreken, en dat ook PvdA en GroenLinks goedkeuring lijken te geven aan de wet.

De partijen hadden met name nog twijfels bij de ingangsdatum van de hervormingen. Maar om die zorgen weg te nemen deed Schouten al de toezegging om de deadline van 2027 een jaar op te schuiven voor de pensioenfondsen. 'Het lijkt erop dat een aantal coalitiepartijen die een beetje uit de bocht leken te vliegen, ook weer netjes als kikkertjes in de emmer zitten', zegt pensioendeskundige Tim Burggraaf van EY.

Lees ook | 'Ik sta heel erg te kijken van de timing van het CDA'

Toch zijn nog niet alle risico's weg, waarschuwt de pensioenexpert. 'Je ziet dat het toch allemaal net wat te snel gaat. Ook kwam er nog een konijn uit de hoge hoed, omdat er misschien een twee derde meerderheid voor deze wet nodig is, omdat ook politici geraakt worden als het gaat om hun pensioen. Dan heb je in beide Kamers een twee derde meerderheid nodig. Het pikante detail is nu dat politici hun pensioen mogen houden, terwijl alle andere Nederlanders over moeten naar het risicovollere stelsel.'

Lees ook | Strijd om 'vreselijke' pensioenwet naar Eerste Kamer

Ook valt het Burggraaf op dat er tegenstrijdige moties zijn ingediend. 'Er is een motie ingediend om te zorgen dat mensen vooral langer doorwerken, maar ook een motie om te zorgen dat mensen eerder kunnen stoppen met werken. En beide zijn aanbevolen door de minister en worden waarschijnlijk aangenomen. Dat laat zien dat er ook slecht naar elkaar geluisterd wordt.'

Toch krappe periode

Ondanks dat de pensioenfondsen pas in 2028 de hervormingen moeten doorvoeren, ziet Burggraaf dat de veranderingen krap de tijd krijgen. Zo moet de wet 1 juli dit jaar worden ingevoerd. Daarnaast moeten voor begin 2025 de sociale partners een akkoord bereiken over de veranderingen. 'Dat gaat niet veranderen. Ze krijgen vervolgens wel een jaar langer de tijd om het in te voeren, dat zit vooral aan de kant van De Nederlandsche Bank, omdat die anders alle aanvragen tegelijk binnenkrijgt.'

Lees ook | Hoogleraar: Nieuw pensioenstelsel zorgt voor grote problemen

De aanpassingen moeten nu nog worden doorgevoerd in de wet. 'De minister heeft nu beloofd dat het een jaar later wordt ingevoerd bij de pensioenfondsen. Maar ze heeft ook gezegd dat ze het misschien nog een jaar kan uitstellen tot 2029', aldus de pensioendeskundige.

Ondanks de felle kritiek die er is op de pensioenwet van minister Carola Schouten, lijkt ook de Eerste Kamer zich in een meerderheid achter de hervormingen te scharen. Dinsdagavond werd tijdens een debat in de senaat duidelijk dat de coalitiepartijen hun volle steun uitspreken en met lichte twijfeling lijken ook PvdA en GroenLinks goedkeuring te gaan geven aan de wet.
Ondanks de felle kritiek die er is op de pensioenwet van minister Carola Schouten, lijkt ook de Eerste Kamer zich in een meerderheid achter de hervormingen te scharen. Dinsdagavond werd tijdens een debat in de senaat duidelijk dat de coalitiepartijen hun volle steun uitspreken en met lichte twijfeling lijken ook PvdA en GroenLinks goedkeuring te gaan geven aan de wet. (ANP / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen