Politiek28 mei '23 12:58

'Hongarije hoort niet thuis in de EU, Orbán heeft democratie afgeschaft'

Auteur: Myrthe Koopman

Het is momenteel voor Oekraïne niet mogelijk om een volledig NAVO-lidmaatschap te krijgen. Dat stelt VVD-Europarlementariër Bart Groothuis in BNR De Wereld. Een hybride of ingroeimodel zou wel mogelijk zijn, maar dan moet de EU eerst worden hervormd. Volgens Groothuis is er geen plek meer voor Hongarije in de vaste kern van Europese landen. BNR heeft het belangrijkste politieke nieuws van deze week voor jou op een rij gezet zodat je weer overal van op de hoogte bent.

Hongarije heeft volgens Europarlementariër Bart Groothuis geen plek meer in de EU. 'Orbán heeft de democratie in zijn land echt afgeschaft'.
Hongarije heeft volgens Europarlementariër Bart Groothuis geen plek meer in de EU. 'Orbán heeft de democratie in zijn land echt afgeschaft'. (ANP / AFP)

'Een volledig lidmaatschap voor Oekraïne aan de NAVO is niet aan de orde zolang Rusland delen van het land bezet houdt', legt Groothuis uit. Daardoor zou Artikel 5 worden geactiveerd wat inhoudt dat een aanval op één NAVO-lid een aanval op de hele NAVO is. 'Je zult het dus van een hybridemodel of ingroeimodel moeten hebben.' Maar voor het zover is moet ook de Europese Unie bepaalde veranderingen doormaken volgens de Europarlementariër, want 'Hongarije heeft zo langzamerhand geen plek meer in de EU'. Groothuis concludeert dat premier Orbán de democratie in zijn land 'echt heeft afgeschaft'.

Stuntelende DeSantis

Aan de andere kant van de oceaan heeft oud-president Donald Trump er deze week een officiële tegenstander bij gekregen in de strijd om het Amerikaanse presidentschap. Gouverneur Ron DeSantis van Florida stelt zich kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024. Hij deed de aankondiging in gesprek met Twitter-eigenaar Elon Musk op Twitter Spaces. Dat verliep echter niet vlekkeloos want door technische problemen kon er tientallen minuten geen verbinding worden gemaakt. Amerika-deskundige Raymond Mens noemt dat 'vrij pijnlijk', maar stelt ook dat DeSantis de 'enige is die Donald Trump ervan kan weerhouden om partijleider van de Republikeinen en dus opnieuw president te worden'.

Volgend jaar is niet alleen het jaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, 2024 lijkt ook een rampjaar te worden voor de Nederlandse woningbouw. Woonminister Hugo de Jonge waarschuwt voor een terugval tot wel vijftig procent ten opzichte van vorig jaar toen er ruim negentigduizend woningen werden bijgebouwd. Ruben Heezen van Bouwend Nederland deelt die zorgen: 'Het is schrijnend om te constateren dat de Nederlandse markt toch naar een verlaging van de woningbouwproductie toegaat. Zeker aangezien zoveel mensen op zoek zijn naar een betaalbare woning.'

Steun pensioenstelsel

Daar waar minister De Jonge een tegenvaller kreeg deze week, lijkt pensioenminister Carola Schouten juist groen licht te krijgen voor de hervormingen van het pensioenstelsel. De coalitiepartijen in de senaat hebben tijdens een debat dinsdagavond hun volle steun uitgesproken. Ook PvdA en GroenLinks, de partijen die eerder twijfels hadden bij de ingangsdatum en de hervormingen, lijken de wet nu goed te keuren. Er klinkt al enige tijd kritiek op de voorgestelde hervorming van het pensioenstelsel en volgens pensioendeskundige Tim Burggraaf van EY zijn ook nu nog niet alle risico's verdwenen.

Ook de Belastingdienst ligt al langere tijd onder vuur vanwege de toeslagenaffaire. SP-Kamerlid Renske Leijten zegt dat staatssecretaris Aukje de Vries voor Toeslagen en Douane de Belastingdienst niet durft aan te pakken. De Kamer debatteerde eerder deze week weer over de toeslagenaffaire nadat er nieuwe stukken aan het licht waren gekomen. Het opduiken van de nieuwe informatie zorgt bij Leijten voor teleurstelling. 'Er wordt met ons gespeeld en dat is niet oké.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen