Politiek30 mei '23 12:07

Tegenstanders hopen pensioenwet op laatste nippertje tegen te houden

Auteur: Samuel Hanegreefs

De Eerste Kamer gaat straks naar alle verwachting de nieuwe pensioenwet goedkeuren. Met steun van PvdA en GroenLinks kan pensioenminister Carola Schouten op een meerderheid rekenen. Tegenstanders, onder wie Tweede Kamerlid Bart van Kent van de SP, ziet in de grondwet een laatste redmiddel om de stemming tegen te houden.

De pensioenwet, die de basis legt voor een van de grootste sociale herzieningen in de afgelopen decennia, krijgt straks vermoedelijk ook in de Eerste Kamer de nodige steun. Sinds een debat eerder deze maand zijn ook de partijen PvdA en GroenLinks aan boord.

Lees ook | Omstreden pensioenwet stevent af op meerderheid in Eerste Kamer

Maar een groep tegenstanders protesteert in Den Haag in de hoop de stemming op het laatste nippertje tegen te houden. 'Onze pensioenen lopen groot gevaar', stelt SP'er Van Kent. 'De senaat mag niet instemmen met die wet.' Er zijn volgens het Tweede Kamerlid grote risico's aan verbonden. 'We dreigen het beste pensioenstelsel ter wereld in te ruilen voor een onzeker casinopensioen.'

Tegenstanders van de wet vrezen dat er te grote beleggingsrisico's zullen worden genomen en vinden dat er onvoldoende garanties zijn voor pensioenspaarders.

Tweede Kamerlid Bart Van Kent beseft dat de kans groot is dat er de Eerste Kamer de wet goedkeurt, maar ziet in de grondwet een laatste manier om de stemming tegen te houden.
Tweede Kamerlid Bart Van Kent beseft dat de kans groot is dat er de Eerste Kamer de wet goedkeurt, maar ziet in de grondwet een laatste manier om de stemming tegen te houden. (ANP / Bart Hoogveld)

Grondwetswijziging

Van Kent ziet in de grondwet een laatste manier om de stemming tegen te houden. 'Omdat de wet ook impact zou hebben op de pensioenen van politici is er een twee derde meerderheid nodig om de wet aan te nemen. Dat komt omdat er in zo'n scenario een grondwetswijziging nodig is. En die meerderheid is er niet.'

Lees ook | Omstreden pensioenwet stevent af op meerderheid in Eerste Kamer

Zelfs als de wet wordt goedgekeurd is de kous volgens Van Kent niet af. 'Ze kunnen vandaag doen wat ze willen, maar als rechter later beslist dat de stemming ongeldig was, kan de wet daar stranden.' Bovendien moet er volgens de SP'er nog van alles gebeuren voor de wet zijn doorgang vindt naar de pensioenfondsen. 'Ook na de Eerste Kamer is dit verhaal niet afgelopen.'

Fluitjes en toeters

Met Van Kent demonstreren enkele honderden mensen buiten het gebouw van de Eerste Kamer met fluitjes en toeters. Enkelen wilden naar binnen maar werden bij de deur teruggestuurd door de beveiliging. De verwachting is dat de pensioenwet vanavond wordt aangenomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen