
Ze benadrukt dat filmpjes en foto's met (doods-)bedreigingen worden gedeeld 'en oproepen tot geweld en zelfs moord'. Deze beelden zijn 'waarschijnlijk strafbaar' volgens Nederlandse wetten. Ze uit dan ook haar grote zorgen over deze tweets richting Tweede Kamerleden. Ze wijst Twitter op de verantwoordelijkheid om te zorgen voor veiligheid op het platform, zo schrijft ze.
Oproep
'Ik vind het belangrijk dat Tweede Kamerleden in alle vrijheid en veiligheid hun werk moeten kunnen doen. Dat hoort bij een democratische rechtsstaat en ik vind dus dat Twitter daar meer in moet gaan doen. Vandaar mijn oproep richting Twitter: zorg ervoor dat er minder bedreigingen zijn.'
Volgens Bergkamp is het moeilijk te achterhalen wie bedreigingen uit, vandaar dat ze het belangrijk vindt dat Twitter daar verantwoordelijkheid in neemt en behulpzaam is om te achterhalen wie bedreigt. De Kamervoorzitter zegt al een tijdlang bezig te zijn met het onderwerp en dat het Openbaar Ministerie enkele weken terug meldde dat het aantal bedreigingen van politici toeneemt.
Ze noemt Twitter een paar jaar geleden 'heel leuk'. 'Je kreeg ideeën en feedback. Het was een gezellige wijk en nu wordt het echt een hele gevaarlijke buurt.'
Lees ook | Steeds meer politici worden bedreigd, vooral Wilders
Een woordvoerder van Bergkamp benadrukt dat het om het algemene beeld gaat, en niet om specifieke voorbeelden. Onder anderen PVV-leider Geert Wilders deelde de afgelopen tijd Tweets met bedreigingen aan zijn adres, soms met zeer gewelddadige beelden. Maar politici spreken steeds vaker van (online) bedreigingen.
‘Twitter was een gezellige wijk en nu wordt het echt een hele gevaarlijke buurt’
Niet bereikbaar
Twitter zelf was niet bereikbaar voor een toelichting. Sinds de overname door Elon Musk zijn de woordvoerders wegbezuinigd. Mails met vragen worden automatisch beantwoord met een drol-emoji. Die kwam ook nu binnen.
Lees ook | D66: 'Om tafel met FDF als die afstand neemt van intimidaties'