Politiek31 mei '23 21:00Aangepast op 1 jun '23 09:08

Zuidas verzet zich tegen komst erotisch centrum: ook RAI is tegen

Auteurs: Bart van Rijswijk en Eric van den Berg

Ook de RAI is tegen de komst van het erotisch centrum op de Zuidas in Amsterdam. Dat zegt een woordvoerder van het evenementencentrum tegen BNR. De gemeente Amsterdam wil de prostitutie op de Wallen verplaatsen, maar stuit daarbij op fel verzet.

'We willen de leefbaarheid van ons gebied verdiepen met wonen, werken, vrije tijd, congressen en beurzen', laat de RAI in een statement weten. Een erotisch centrum past daar volgens de organisatie ‘niet tussen’.

Het populaire evenementencentrum is sowieso gekant tegen het plan van de gemeente om de prostitutie onder te brengen in één groot pand. 'Een erotisch centrum past niet in onze visie met betrekking tot de leefbaarheid van de stad, niet hier maar ook niet elders in onze stad.'

De RAI voegt zich hiermee bij een breder gedragen verzet. Een eerdere inspraakavond trok zo’n 250 bewoners die massaal tegen de komst van het centrum waren. De Zuidas is één van de twee overgebleven locaties die de gemeente Amsterdam op het oog heeft voor het centrum.

'Overbodig'

Ook andere zakelijke belanghebbers spreken zich uit tegen de komst van de seksflat, zoals vastgoedmagnaat Cor van Zadelhoff. Hij vindt het erotisch centrum overbodig. 'De gemeente heeft kennelijk niks beters te doen. De prostitutie op de Wallen zorgt niet voor overlast, die meiden zitten daar prima.' Drugs- en drankgebruik zijn volgens hem de oorzaak van de overlast in de binnenstad. 'Maar dat los je niet op door de prostitutie te verplaatsen. Daar moet je gewoon op gaan handhaven.'

Accountancyfirma EY, dat een kantoor dichtbij de beoogde locatie op de Zuidas heeft, wacht de definitieve plannen van de gemeente af. Waar het pand komt te staan, bepaalt namelijk of medewerkers van EY er last van gaan krijgen. Die precieze ligging maakt uit, want mogelijk scheidt de A10 het EY-kantoor van het erotisch centrum. 'Dan hebben wij er geen problemen mee', vertrouwt een woordvoerder van EY BNR toe.

Eventuele schadevergoeding

Het Nhow Hotel, vlak bij de RAI, is eveneens in gesprek met de gemeente en doet tot die tijd geen verdere mededelingen, zegt een woordvoerder. Eerder liet Walter Kok, operationeel directeur van NH Hotels in Nederland, op een hoorzitting van de gemeente doorschemeren dat de hotelketen een schadevergoeding zal eisen als het erotisch centrum er komt. Hij is bang voor reputatieschade en het soort klanten dat op een erotisch centrum afkomt.

Met de komst van een erotisch centrum wil de gemeente Amsterdam de drukte en overlast op de Wallen aanpakken. Naast sekswerkplekken biedt het centrum ook ruimte aan horeca, kunst, cultuur en vermaak, schrijft de gemeente op haar website.

Ook de RAI is tegen de komst van het erotisch centrum op de Zuidas in Amsterdam. Dat zegt een woordvoerder van het evenementencentrum tegen BNR. De gemeente Amsterdam wil de prostitutie op de Wallen verplaatsen, maar stuit daarbij op fel verzet.
Ook de RAI is tegen de komst van het erotisch centrum op de Zuidas in Amsterdam. Dat zegt een woordvoerder van het evenementencentrum tegen BNR. De gemeente Amsterdam wil de prostitutie op de Wallen verplaatsen, maar stuit daarbij op fel verzet. (ANP / Koen van Weel)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen