Politiek3 jun '23 13:02

CU: Migratie bespreekbaar, mits plannen juridisch houdbaar en uitvoerbaar

Auteur: BNR Webredactie

Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, mits de plannen 'juridisch houdbaar en uitvoerbaar' zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn. Op de lange termijn is een instroom van 70.000 asielzoekers volgens haar ook niet houdbaar.

Het kabinet wil het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt snel terugbrengen. Vooral de grootste regeringspartij VVD (en ook het CDA) dringt hier op aan. De ChristenUnie staat er net als D66 veel minder geharnast in. Voor hoeveel er dan wel plek is, wilde Bikker niet zeggen. Deze aantallen zijn volgens haar nu nog wel te dragen.

APELDOORN - Mirjam Bikker staat de pers te woord tijdens het 48e partijcongres van de ChristenUnie in Gebouw 005. ANP ROB ENGELAAR
APELDOORN - Mirjam Bikker staat de pers te woord tijdens het 48e partijcongres van de ChristenUnie in Gebouw 005. ANP ROB ENGELAAR (ANP / ANP)

Bikker maakte duidelijk dat er altijd plaats zal zijn voor vluchtelingen. 'Ik probeer ook vooral duidelijkheid te geven dat met mij goed te praten valt over die lange termijn. Dat er ook te praten valt over de korte termijn, mits het aan voorwaarden voldoet. Dus juridisch uitvoerbaar en verbetering van het beleid.'

Lees ook | Migratie en asiel olifanten in kamer op VVD-congres

Voor de VVD is asiel 'het belangrijkste thema waar nu een oplossing voor moet komen'. Voor Bikker ligt dat anders. 'Voor je het weet hebben ook wij het alleen daarover. Maar er speelt meer.' Voor haar zijn er ook andere dringende zaken zoals de aanpak van de armoede. Al maanden probeert het kabinet met oplossingen te komen om de instroom te verminderen. De opvang kampt met grote tekorten. Premier Mark Rutte zette het onderwerp in Europa weer op de agenda. Maar er moeten ook nationale maatregelen komen.

'Stoere plannetjes'

In deze discussie helpt het niet om maar 'stoere plannetjes' in de lucht te gooien, zei Bikker, die sinds februari de ChristenUnie-leider is. Ze doelt daarmee onder meer op het idee van VVD-prominent Henk Kamp om desnoods uit het VN-vluchtelingenverdrag te stappen. 'Wees eerlijk over wat werkt op de korte en lange termijn.'

Lees ook | BREEKT | 'Het is duidelijk dat Hugo de Jonge alles op alles zet voor goede woningbouwplannen'

Nederland zal volgens haar niet alles alleen kunnen oplossen. Er zullen ook in de EU afspraken moeten worden gemaakt, onder meer over de verdeling van vluchtelingen en goede opvang in de regio. De ChristenUnie wil de opvang verbeteren door onder andere meer geld te steken in het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de immigratiedienst IND. Ook vindt de partij dat er gekeken moet worden naar arbeidsmigratie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen