Politiek5 jun '23 08:45

Asielopvang hét thema van drie partijcongressen, irritatie VVD naar ChristenUnie

Auteur: Mark van Harreveld

Asiel was dit weekeinde het thema tijdens de partijcongressen van SP, ChristenUnie en VVD. Met name bij de VVD moest Mark Rutte alle zeilen bijzetten om zijn partijgenoten ervan te overtuigen dat hij de asiel-instroom nog steeds onder controle heeft. 'Het geduld bij de achterban is op', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman.

Op het Voorjaarscongres van de ChristenUnie in Apeldoorn geeft Mirjam Bikker haar speech als partijleider. Asiel was dit weekeinde het thema tijdens de partijcongressen van SP, ChristenUnie en VVD. Met name bij de VVD moest Mark Rutte alle zeilen bijzetten om zijn partijgenoten ervan te overtuigen dat hij de asiel-instroom nog steeds onder controle heeft.
Op het Voorjaarscongres van de ChristenUnie in Apeldoorn geeft Mirjam Bikker haar speech als partijleider. Asiel was dit weekeinde het thema tijdens de partijcongressen van SP, ChristenUnie en VVD. Met name bij de VVD moest Mark Rutte alle zeilen bijzetten om zijn partijgenoten ervan te overtuigen dat hij de asiel-instroom nog steeds onder controle heeft. (ANP / Dirk Hol)

Volgens Beekman is er een harde deadline, voor het begin van het zomerreces moet er een pakket aan maatregelen liggen. En die eis komt niet alleen vanuit Rutte zelf, maar ook vanuit de Tweede Kamer-fractie. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans zei dat 'onze betrokken ministers niet met vakantie kunnen gaan voordat hier perspectief is voor gemeenten, voordat er perspectief is voor het COA, voordat er perspectief is voor Nederland dat er echt een pakket ligt waarmee we dingen voor elkaar gaan krijgen'.

Ook de ChristenUnie hield een congres waar asiel het Leitmotiv was en waar Rutte geen steun kreeg van ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. Bikker ziet de asielstroom vooralsnog niet opdrogen en eist dat maatregelen 'juridisch houdbaar', uitvoerbaar en een verbetering van het asielstelsel moeten zijn. Kortom: geen lapwerk.

Lees ook | Rutte 'onverkort' achter beloftes over beperkte instroom

Irritatie

Dat leidde weer tot irritatie bij de VVD, Bikker zei namelijk ook dat Nederland dit jaar 70.000 asielzoekers best nog wel aan zou kunnen. Beekman denkt niet dat een en ander heeft bijgedragen aan een betere verstandhouding tussen ChristenUnie en de VVD. Ten slotte trok SP-leider Marijnissen het asielthema breder en zei ze dat de arbeidsmigratie aangepakt moet worden.

Mark Rutte stipte kort drie punten aan die een oplossing van de asielcrisis zouden moeten bieden: afspraken zoals de Turkije-deal destijds, een visumpolitiek vanuit de Balkan, waaronder grensbewaking, en ten slotte moet Nederland minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers.

Lees ook | Rutte wacht moeilijk partijcongres vol kritische VVD'ers


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen