Politiek8 jun '23 06:48

Rutte overleeft debat Parlementaire Enquêtecommissie

Auteur: Mark van Harreveld

Premier Rutte heeft een zwaar debat over de aardgaswinning in Groningen overleefd. Tijdens het debat zegde weliswaar een groot deel van de oppositie het vertrouwen in hem op, maar de coalitiepartijen hielden Rutte in het zadel.

Premier Mark Rutte na een debat over het rapport van de Parlementaire Enquetecommissie Aardgaswinning Groningen.
Premier Mark Rutte na een debat over het rapport van de Parlementaire Enquetecommissie Aardgaswinning Groningen. (ANP / ANP / Robin Utrecht)

Tijdens het debat wilden de verschillende fractie nadrukkelijk van de premier horen of hij zich iets van de kritiek aantrekt. En waarom hij niet aftreedt. 'Waarom treed je dan niet af?', herhaalde Rutte om vervolgens zelf het antwoord te geven: 'Ik wil onderdeel zijn van de weg voorwaarts om deze dingen ook uit te voeren. Dat is mijn absolute ambitie'.

Lees ook | Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

Onvoldoende verschil

Aftreden vond de premier geen optie, wel trok hij weer het boetekleed aan en erkende dat hij 'onvoldoende het verschil heeft kunnen maken'. Hij zegt zich te kunnen vinden in die conclusie van de parlementaire enquêtecommissie en dat de hele kwestie hem diep geraakt heeft. En voor wie denkt dat het hem wel in de kouwe kleren gaat zitten: 'We tikken allemaal anders, ik ben niet iemand die snel tranen laat zien'. Rutte bezwoer het beste voor Nederland te willen en zijn werk 24 uur per dag te doen.

De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie namen genoegen met de sorry's. De oppositiepartijen niet, zij steunden een motie van wantrouwen. De SGP ging daar weer niet in mee.

‘Ik ben niet iemand die snel tranen laat zien’
Mark Rutte, premier

Eerder op de avond had staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw zijn aanpak uit de doeken gedaan zodat Groningers sneller en minder ingewikkeld geholpen kunnen worden. Het kabinet wil de gaskraan mogelijk dit jaar al dichtdraaien en extra geld vrijmaken voor gedupeerden. Die kunnen tot 60.000 euro aan schade indienen zonder bewijsvoering. D66-Kamerlid Faissal Boulakjar wilde daarover een harde toezegging van Rutte, dinsdag wordt er gestemd over moties van de Kamer.

Beluister hier de podcast Studio Den Haag over het debat


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen