Politiek10 jun '23 10:53

CDA bereidt zich voor op vroege verkiezingen

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

Het CDA bereidt zich voor op vroege verkiezingen, maar weet niet of dat met Hoekstra aan het roer moet. Dat meldt het AD dat daarover verschillende prominente CDA'ers sprak. Een andere leider dan Wopke Hoekstra is electoraal misschien verstandig, maar dat betekent wel dat de zoveelste partijleider afgeserveerd wordt. En dat staat lelijk.

'Ik denk niet dat Wopke het nog een keer moet doen', zegt een CDA'er. 'We zijn sneuvelbereid, het is do or die’, klinkt het in de partijtop. Als het kabinet valt, dan dan is het onzeker of Hoekstra opnieuw leider wordt.
'Ik denk niet dat Wopke het nog een keer moet doen', zegt een CDA'er. 'We zijn sneuvelbereid, het is do or die’, klinkt het in de partijtop. Als het kabinet valt, dan dan is het onzeker of Hoekstra opnieuw leider wordt. (ANP / ANP / Robin Utrecht)

Mogelijk wordt het een zomer van veel politiek gesteggel tussen het CDA en de coalitiepartners. Want als het moet, zo tekent het AD op uit de mond van CDA-bonzen, zal het CDA de komende weken de confrontatie aangaan met coalitiepartners. En mocht het kabinet dan vallen, dan wordt een leiderswissel niet uitgesloten.

Lees ook | 'CDA houdt zich niet aan afspraken, is bang voor de kiezer; Rutte moet steviger optreden'

'Ik denk niet dat Wopke het nog een keer moet doen', zegt een CDA'er. 'We zijn sneuvelbereid, het is do or die’, klinkt het in de partijtop.

Met name de weken tot het zomerreces begin juli zullen van doorslaggevend belang zijn. Op de agenda: stikstof en asielmigratie. In deze twee brisante dossiers staat het CDA soms lijnrecht tegenover de andere regeringspartijen, de val van kabinet Rutte IV wordt niet uitgesloten. De levensduur ervan rekken tot de verkiezingen van maart 2025 hoeft niet ten koste van alles, hoort het AD de CDA'ers zeggen.

Lees ook | 'Rutte IV voorlopig gered, maar politieke druk blijft hoog'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen