Politiek9 jun '23 14:22

Kamerlid Don Ceder: De uitkoop van vluchtelingen is ongelukkig

Auteur: Joëlle Baelde

'De uitkoop van vluchtelingen is ongelukkig.' Dat zegt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder in BNR Breekt. Na een jarenlange impasse zijn 27 lidstaten het eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Vluchtelingen zullen in de toekomst eerlijker over landen worden verdeeld. Maar de opvang kan ook worden afgekocht voor 20.000 euro per persoon.

'De uitkoop van vluchtelingen is ongelukkig.' Dat zegt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder in BNR Breekt.
'De uitkoop van vluchtelingen is ongelukkig.' Dat zegt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder in BNR Breekt. (ANP / Hollandse Hoogte / Fotopersburo Dijkstra bv)

Het ChristenUnie-Kamerlid had het liever anders gezien, waarbij 'iedereen die aanklopt aan de deuren van de poorten van Europa, een plek krijgt in een van de 27 landen, op een eerlijke manier'. 'We hebben ten slotte 27 landen', voegt hij eraan toe. 'Bovendien heeft Nederland altijd gezegd dat er plek is voor vluchtelingen en dat moeten we met elkaar regelen. Daar gaan we pal voor staan.'

Lees ook | EU-landen bereiken 'historische' doorbraak over asielbeleid

Verantwoordelijkheid nemen

Volt-Kamerlid Laurens Dassen hoopt hetzelfde, maar betwijfelt of Nederland de vluchtelingen een plek zal geven. 'Ik hoop dat we in Nederland onze verantwoordelijkheid nemen, maar dit zet wel de deuren open. Op het moment dat het wat moeilijker wordt, kunnen we dat geld gaan betalen en zijn we er vanaf. Bovendien hebben we een rechtse Tweede Kamer, dus ik durf niet met zekerheid te zeggen dat we niet gaan afkopen.'

Morele ondergrens

Dassen is überhaupt niet te spreken over het nieuwe asielpact. 'Ik voel schaamte. We gaan kinderen en families aan de grens van Europa vastzetten waarvan we niet zeker weten of ze recht hebben op asiel. Achter prikkeldraad. Dat is toch een schande', vindt het Kamerlid.

'Dat zijn toch niet de Europese waarden waar we met elkaar voor staan, en de manier hoe we mensen willen opvangen die vluchten voor oorlog en geweld? Het wordt als een juichpact gepresenteerd, maar ik vind het echt een morele ondergrens', aldus Dassen.

Lees ook | 'Rutte IV voorlopig gered, maar politieke druk blijft hoog'

Kamerlid Don Ceder vindt het toch een 'cruciale stap voorwaarts voor een asiel- en migratiebeleid waarvan we al jaren het nationaal proberen op te lossen, en partijen roepen dat het nationaal kan, maar dat lukt niet.' Om migratie en asiel beheersbaar te maken en over te gaan tot eerlijke systematiek, moet het Europees geregeld worden, benadrukt hij. 'Daar is gisteren een hele belangrijke bouwsteen voor gelegd. Niet perfect, maar een compromis van 27 landen. Ik zie goede stappen in het voorstel', aldus Ceder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen