
Voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen wordt veel gesproken over het thema 'bestaanszekerheid'. Dit thema is ook terug te lezen in de gelekte Miljoenennota van het demissionaire kabinet-Rutte IV. Dankzij het armoedepakket blijft het percentage Nederlanders dat onder de armoedegrens zit met 4,8 procent onveranderd.
Ook andere media berichten over de nota. RTL Nieuws meldt dat de koopkracht volgend jaar gemiddeld met 1,8 procent stijgt. De Telegraaf schrijft dat de staatsschuld lager uitvalt dan verwacht. Het demissionaire kabinet zou, ook bij het begrotingstekort, ruim binnen de Europese grenzen blijven. Eerder dit jaar hintte minister Kaag op verdere bezuinigingen omdat de staatsschuld steeds verder op zou lopen. De schuld krimpt echter naar 46,9 procent van de economie. Dat is ruim binnen de 60 procent schuld die volgens de Brusselse wetten is toegestaan.
Lees ook | 'Prinsjesdag 2023 draait om de rekening: 'Wie gaat dit betalen?''
Kansengelijkheid en bestaanszekerheid voor iedereen
'Te veel volwassenen en kinderen in Nederland leven in armoede. Zij kunnen de vaste lasten nauwelijks opbrengen en hebben geen geld over voor een gezonde maaltijd of nieuwe kleren. Het blijft onverminderd van belang te werken aan kansengelijkheid en bestaanszekerheid voor iedereen', aldus Kaag in de inleiding.
Op Prinsjesdag, aankomende dinsdag, wordt de begroting officieel gepresenteerd. NRC heeft deze alleen al eerder weten te ontvangen. Het uitlekken van de Miljoenennota is iets wat bijna jaarlijks gebeurt.
Lees ook | 'Met Prinsjesdag in zicht komt kabinet met 175 miljoen voor landbouw'