Politiek18 sep '23 17:36Aangepast op 18 sep '23 20:37

Ministerie lekt per ongeluk Prinsjesdagplannen: 112 miljoen voor bescherming rechtsstaat

Auteurs: Remy Kock en Robert van Loon

Het ministerie van Justitie en Veiligheid krijgt 112 miljoen extra om het 'stelsel bewaken en beveiligen' beter uit te kunnen voeren. Dat blijkt uit een persbericht dat het ministerie daags voor Prinsjesdag heeft gepubliceerd. Het bericht is inmiddels verwijderd, maar is via zoekmachine-indexering nog steeds in te zien. Morgen presenteert het demissionaire kabinet de Rijksbegroting pas officieel.

Bekijk hier het oorspronkelijke persbericht in de cache.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft per abuis vroegtijdig de eigen Prinsjesdag-begroting online gezet
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft per abuis vroegtijdig de eigen Prinsjesdag-begroting online gezet (Screenshot)

De extra miljoenen zijn bedoeld 'om te voorkomen dat criminele organisaties de overhand krijgen'. Het demissionaire kabinet wil dat bewerkstelligen door samen te werken met de politie, het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en private partners op internationaal, nationaal en lokaal niveau.

Lees ook | Kabinet praat na ministerraad verder over asiel: 'Besluit moet vandaag vallen'

Met het stelsel bewaken en beveiligen worden onder andere politici, rechters en advocaten beveiligd. Het aantal beveiligde personen is de laatste jaren flink gestegen, onder meer als gevolg van het Marengo-proces en de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Naar nu blijkt gaat het bedrag dat hiervoor is bestemd omhoog.

Kapitaalinjectie voor jeugdbescherming

Naast de 112 miljoen voor de bescherming van de rechtsstaat, trekt het demissionaire kabinet nog eens 43 miljoen euro uit voor de jeugdbescherming. Daarmee wil het demissionaire kabinet een stap zetten om de problemen in deze sector structureel op te lossen. Het geld gaat onder meer naar het verlagen van de werkdruk voor professionals in de jeugdzorg. Ook wordt ingezet op het aantrekken van nieuwe jeugdbeschermers als ook op het behouden van bestaande jeugdbeschermers.

Harde euro's voor migratie

Het gros van het J&V-budget gaat echter naar de verbetering van de beheersbaarheid van migratie. Het kabinet stelt ruim 4 miljard euro beschikbaar om de instroom beter te beheersen, doorstroom te stimuleren en uitstroom sneller te realiseren. Daarnaast wordt de vaste capaciteit bij het COA stapsgewijs uitgebreid naar 41.000 plekken. Gemeenten zullen daarbij worden ondersteund in het realiseren van opvangplekken.

Lees ook | Crisissfeer in kabinet om migratie: VVD voert druk op

Het kabinet verwacht eveneens dat de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor Oekraïense ontheemden met een jaar verlengd wordt. In 2024 is 3,2 miljard euro begroot voor de gemeentelijke en particuliere opvang voor ontheemden uit Oekraïne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen