Politiek19 sep '23 18:05Aangepast op 19 sep '23 20:00

Caroline van der Plas (BBB): 'Mijn riedel klopt'

Auteur: Jorn Lucas

Volgens BBB-leider Caroline van der Plas zat de troonrede vol met dezelfde riedels die demissionair minister Christianne van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) al veel langer herhaalt. Het verschil met haar eigen terugkerende argumenten is dat 'mijn riedel klopt', zegt Van der Plas.

De leider van de BoerBurgerBeweging ergert zich aan het beeld dat wordt geschetst van de landbouwsector. 'Dit is de bekende riedel van boeren die moeten worden uitgekocht, want pas dan komt het goed met de natuur.'

‘Wat boeren echt willen, is een toekomst.’
Caroline van der Plas, BoerBurgerBeweging

Een recent rapport van de Universiteit van Amsterdam over stikstof zou te weinig aandacht krijgen. Uit dat rapport blijkt volgens Van der Plas dat stikstof tot een paar honderd meter van een boerderij kan neerslaan, en vervolgens op grote afstand de lucht in gaat. 'Maar daar wordt niks mee gedaan.'

Lees ook | Liveblog Prinsjesdag 2023

Volgens BBB-leider Caroline van der Plas zat de troonrede die vandaag door koning Willem Alexander is uitgesproken, vol met dezelfde riedels die demissionair minister Christianne van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) al veel langer worden herhaald. Het verschil met haar eigen terugkerende argumenten is dat 'mijn riedel klopt', zegt Van der Plas.
Volgens BBB-leider Caroline van der Plas zat de troonrede die vandaag door koning Willem Alexander is uitgesproken, vol met dezelfde riedels die demissionair minister Christianne van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) al veel langer worden herhaald. Het verschil met haar eigen terugkerende argumenten is dat 'mijn riedel klopt', zegt Van der Plas. (Marijn Reichert / BNR)

Daar tegenover staat dat het demissionaire kabinet wel 175 miljoen euro vrijmaakt voor de landbouwsector. Dat geld is onder meer bedoeld voor jonge boeren. Volgens Van der Plas is er echter behoefte aan iets anders. 'Zij willen heus wel ondersteund worden, maar wat ze echt willen is een toekomst. Zij willen zeker weten dat ze over tien of twintig jaar nog steeds kunnen boeren.' Dan is consistentie belangrijker dan 'weer nieuw beleid dat over vijf of zeven jaar over hen wordt uitgestort', oordeelt Van der Plas. 'Daar kan je niet op bouwen.'

Armoedebestrijding is 'goed begin'

Waar wel op gebouwd kan worden is de 2 miljard die door het kabinet wordt vrijgemaakt voor armoedebestrijding. 'Het is een goed begin, maar er moet meer bij.' Dit thema zal morgen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een grote rol gaan spelen in de debatten.

Lees ook | Meerderheid Tweede Kamer wil accijnsverhoging schrappen

De BBB zal met de VVD tijdens het debat een voorstel indienen om de accijnsverhoging op benzine en diesel terug te draaien. Wat Van der Plas betreft zou in gevallen als de accijnsverhogingen meer moeten worden gekeken naar de kosten van een voorstel, in plaats van alleen naar de opbrengsten.

‘Dat levert onze staatskas nul cent op’
Caroline van der Plas, BoerBurgerBeweging

'Met een verdere accijnsverhoging gaan mensen de grens over om te tanken. Dan gaan ze daar ook boodschappen doen en lunchen. Dat levert onze staatskas nul cent op.' Sterker nog, dit kan volgens de BBB-voorvrouw zorgen voor faillissement van winkeliers en pomphouders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen