
Omdat het kabinet demissionair is, zou het met een 'beleidsarme begroting' komen, maar toch trekt het kabinet de portemonnee voor de laagste inkomens. 'Op armoedebestrijding wilde het kabinet missionair blijven', zegt politiek verslaggever Mats Akkerman. 'Daarvoor krijgt het ook brede steun uit de Kamer.'
Armoedebestrijding
Die armoedebestrijding moet onder andere komen door het kindgebonden budget, de kinderbijslag en de huurtoeslag te verhogen, het kabinet hoopt die plannen te dekken door er onder meer voor te zorgen dat belastingbetalers nét iets eerder in de hoogste belastingschijf terecht komen. 'Dat levert al 1,6 miljard euro op.' Ook komen er hogere accijnzen op bijvoorbeeld alcohol en tabak.
Per ongeluk publiceerde het ministerie van Justitie en Veiligheid gisteren een persbericht waaruit bleek dat er 112 miljoen euro wordt uitgetrokken voor het Stelsel Bewaken en Beveiligen, het systeem waarmee politici en advocaten beveiligd worden. Ook gaat een miljard naar de effecten van migratie.
Koopkrachtstijging
Grosso modo moet de koopkracht met 1,8 procent stijgen, en dat zou dan vooral de lage inkomens ten goede komen. Akkerman waarschuwt echter dat er weleens het een en ander afgedongen wordt van die koopkrachtplaatjes. 'Vorig jaar zou het ook stijgen, maar het werd de grootste daling in veertig jaar.'
Veel partijen hebben al aangegeven het nodige te willen sleutelen aan de begroting, volgens Akkerman is het evident dat de verkiezingscampagnes zijn begonnen en dat het coalitiehuwelijk gestrand is.
‘De campagne is begonnen’
Minimumloon
Zo willen GroenLinks/PvdA en de ChristenUnie het minimumloon met 2,5 procent extra omhoog trekken naar 14 euro per uur en daaraan dus ook de gekoppelde uitkeringen, zoals de AOW. Er moet meer geld komen voor het ov om de prijsstijgingen daar terug te draaien. Het kostenplaatje dat hieraan vast zit? 2,4 miljard euro. 'Dat willen ze betalen uit hogere bankenbelasting en vennootschapsbelasting.'
Lees ook | 'Minimumloon hoeft niet omhoog, koopkracht stijgt toch wel'
Ook demissionair coalitiegenoot D66 wil voor zo'n 2 miljard aanpassingen aan de begroting, die partij kijkt vooral naar de middeninkomens. Zo wil D66 een hogere arbeidskorting, een stijging die betaald moet worden uit hogere dividendbelasting en het sneller afbouwen van fossiele subsidies.
Accijnsverhoging
De VVD ten slotte wil de accijnsverhoging op benzine terugdraaien omdat het tanken aan de pomp anders te duur wordt. Op het prijskaartje staat 1,2 miljard euro, dat geld ligt volgens de VVD gewoon op de plank: het Nationale Groeifonds waarin het geld zit voor investeringen en innovatie in het bedrijfsleven.
Lees ook | Ministerie lekt per ongeluk Prinsjesdagplannen: 112 miljoen voor bescherming rechtsstaat
'De campagne is duidelijk begonnen', zegt Akkerman, 'want iedereen probeert zijn achterban te pleasen'.