Politiek19 sep '23 21:18

Kaag: Of twee miljard euro genoeg is? Lastige vraag

Auteur: Samuel Hanegreefs

Dankzij de miljoenennota, die twee miljard euro vrijmaakt om armoede aan te pakken, kunnen we volgens demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag 'echt een klap slaan'. Over de hoogte van het bedrag kan je twisten, erkent ze. 'Sommige partijen zullen zeggen dat het te weinig is.'

Aftredend minister Kaag (D66) heeft het tegenover BNR over 'een evenwichtige en gedekte begroting voor 2024, met keuzes die de meest kwetsbare huishoudens gaan ondersteunen'. Ze is nu vooral benieuwd naar de reacties in de Kamer. 'Dit is wat het kabinet ervan vindt. Maar we horen graag het debat aan.' Kaag noemt het ook van belang dat de investeringen in klimaatbeleid en veiligheid gewoon doorgaan.

‘Dit is wat het kabinet ervan vindt. Maar we horen graag het debat aan’
Sigrid Kaag, demissionair minister van Financiën

Kabinet neemt armoede erg serieus

Of de twee miljard voor armoedebestrijding voldoende is, noemt Kaag 'een lastige vraag'. 'Sommige partijen zullen zeggen dat er veel meer voor nodig is,' zegt ze. Maar ze zegt dat dit kabinet het thema erg serieus neemt.

Lees ook | Rutte: 'Gaaf land, maar met een paar grote problemen'

Terugblikkend op haar rol als minister van Financiën zei Kaag dat het 'een eervolle en bijzondere rol is die je mag vervullen als minister'.
Terugblikkend op haar rol als minister van Financiën zei Kaag dat het 'een eervolle en bijzondere rol is die je mag vervullen als minister'. (ANP / ANP)

'Er is speciaal een armoedeminister benoemd om hier werk van te maken', aldus de demissionaire minister. 'Over de hoogte van dat bedrag kan je twisten, maar het kan echt een klap slaan als het gaat over het tegengaan en terugdringen van armoede.' Volgens de minister zal de kinderarmoede volgend jaar op een lager niveau liggen dan wat aanvankelijk het streefdoel van het kabinet was.

'Eervolle en bijzondere rol als minister'

Terugblikkend op haar rol als minister van Financiën zegt Kaag dat het 'een eervolle en bijzondere rol is die je mag vervullen als minister'. Over wat ze er het meest aan zal missen, moet ze nog even nadenken. 'Dat ga ik pas beseffen als ik echt onthecht ben. Nu zitten we er nog middenin, zelfs al zijn we demissionair.'

Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen