Europese Verkiezingen 201422 mei '14 07:56

Luis in de pels domineert Britse verkiezingen

Auteur: Pieter van den Akker

Hij staat op het punt de grote winnaar te worden van de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië. Nigel Farage, de man met de Franse achternaam en een Duitse echtgenote, is leider van de rechts radicale, anti-Europese UK Independence Party. Lange tijd werd hij niet serieus genomen, maar nu zijn partij het zo goed doet in de peilingen, ligt Farage onder het vergrootglas van de Britse media.

"Noem ons nooit een racistische partij. Dat zijn we niet."

Het domineerde de laatste dagen van de verkiezingscampagne: de vraag of je Nigel Farage, de gemoedelijke, joviale UKIP-leider, wel racistisch kan noemen. Dat Farage zich ongemakkelijk zegt te voelen als hij in een treincoupé zit wanneer niemand Engels praat, mwoah. Maar als hij zegt liever geen Roemeense buurman te hebben, dan breekt een mediastorm los.

R-woord
Nigel Farage moest zich van het ene radioprogramma naar de tv-show verantwoorden en bood later zijn excuses aan. Hij was oververmoeid geweest en had zich anders moeten uitdrukken. Duidelijk dus, Nigel Farage is geen racist. Zo zegt hij zelf tenminste. 40 procent van de Britse kiezers gelooft dat Farage's partij wel degelijk racistisch is. Maar nog veel meer kiezers vinden dat hij tenminste onderwerpen aansnijdt die de andere partijen laten liggen. Daarom houden de andere partijleiders zich op de vlakte als het gaat om het R-woord.

Premier Cameron zegt dat Farage akelige uitspraken doet. Wat Farage zegt, is beledigend, zegt oppositieleider Miliband. Maar racistisch? Miliband: "Zelf denk ik van niet."

Immigratie
Farage is geen Geert Wilders, zegt correspondent Lia van Bekhoven. "Maar immigratie vanuit Oost-Europa is wel degelijk iets waar de Britten zich grote zorgen over maken. De gevestigde politieke partijen hebben het onderwerp lang genegeerd, precies zoals de onzen dat twintig, dertig jaar geleden deden. Ze worden daar nu voor gestraft."

Om Farage af te schilderen als racistisch werkt averechts, zeggen peilingbureaus. Je maakt de kiezers er alleen maar nog bozer mee. De andere Britse partijen zullen snel betere plannen voor Nigel moeten bedenken, willen ze voorkomen dat hij het hele politieke landschap omspit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen