Europese Verkiezingen 201420 mei '14 16:42Aangepast op 21 mei '14 11:18

Waar bemoeit de EU zich mee? | Bellen en internetten

Auteur: Anke Truijen

Waar bemoeit de EU zich mee als het gaat om ons eten, onze banen of telefoonrekening? In deze Europese verkiezingsweek probeert Europa-verslaggever Anke Truijen daar een antwoord op te krijgen.

Hans Osnabrugge
Hans Osnabrugge

Waar bemoeit de EU zich mee als het gaat om onze telefoonrekening? Hoe passen startups en telecombedrijven de nieuwe regels van EU-commissaris Neelie Kroes toe?

De EU wil vanaf 2016 roaming afschaffen. Het telecompakket van Neelie Kroes moet bellen en internettten in het buitenland goedkoper maken. Maar ook netneutraliteit garanderen. De drie grote telecombedrijven in Nederland willen niet reageren hoe deze nieuwe regels invloed gaan hebben op hun bedrijfsvoering. Ze wachten liever totdat de Europese wet officieel is afgestempeld. En dus de vraag aan Ed Achterberg van Telecompaper, is het afschaffen van roaming slecht nieuws voor de telecombedrijven?

“Als je het hebt over het afschaffen van roaming, dan heb je het over een forse verlaging van tarieven. Dus dat je in het buitenland belt dat je hetzelfde betaalt als in het land waar je woont. Dat betekent dat operaters minder geld gaan verdienen per gesproken minuut. Er zat altijd veel marge tussen, ze verdienden er goed geld aan maar het was ook geen kip met gouden eieren. En operaters zullen gewoon een lager tarief moeten hanteren en daar genoegen mee moeten nemen.”

Het succes van dit telecompakket valt of staat volgens Achterberg met het zoeken naar de balans tussen de partijen. “Als dit gerealiseerd is dan is de EU is blij want het laat zien dat het ertoe doet. De consument is blij omdat ie ogenschijnlijk lagere tarieven krijgt. Maar de we moeten ons wel realiseren dat de derde partij, de telecombedrijven ook blij moeten zijn.”

De rol van telecombedrijven zal niet drastisch veranderen denkt Achterberg, ondanks de opkomst van start-ups die bellen goedkoper kunnen aanbieden. “Ik denk dat de primaire taak van de telecombedrijven is het leveren van de verbinding. Dat kan niemand anders. En ze zullen ook graag extra diensten willen leveren zoals spraak, video en content. En afhankelijk van hun pricing kunnen andere partijen daaronder of ertussen gaan zitten. Ze zullen nooit het goedkoopste zijn maar qua service en betrouwbaarheid zullen bovenaan staan.”

"Bellen kan nog goedkoper"
Omdat internationaal bellen zo duur was bouwde Hans Osnabrugge de bel-app RingCredible. Via internet bel je goedkoop naar andere landen. De start-up heeft inmiddels meer dan 1 miljoen gebruikers.

Osnabrugge is vooral blij met de netneutraliteit-regel die in het Europese telecompakket zit. “Om onze app te kunnen gebruiken heb je goede internettoegang –en verbinding nodig. En nu de telecombedrijven geen toestemming meer hebben om diensten te blokkeren of te vertragen, kan een communicatiedienst als de onze goed werken.”

Maar er zijn ook zorgen zegt Osnabrugge: “Digitale infrastructuur is essentieel voor ons. Maar nu de telecombedrijven de inkomsten van roaming moeten missen is het nog maar de vraag of ze kunnen blijven investeren in het netwerk.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen