Europese Verkiezingen 201422 mei '14 20:38

Live updates Europese verkiezingen

Auteur: BNR Webredactie

De stemhokjes zijn gesloten, de eerste exitpolls zijn binnen. Wie zijn de winnaars en de verliezers van deze Europese Verkiezingen?

22:43 "Laten we afspreken dat we dit soort lage opkomstpercentages NOOIT als normaal zullen beschouwen", twittert Arie Slob, partijleider van de ChristenUnie.

Om daar daarna aan toe te voegen: "Bijzonder zo'n avondje speculeren over exit-polls. Uitslagpercentage CU/SGP ziet er goed uit. Nu afwachten wat de definitieve uitslag wordt."

22:30
Het verlies van de PVV is voor buitenlandse media het belangrijkste nieuws van de exitpoll, meldt het ANP. 'Nederlaag voor rechtse populisten in Nederland', kopt de Duitse krant Die Welt. 'Nederland verbant eurosceptici van Wilders naar derde plaats', schrijft het Spaanse persbureau EFE.

Het Britse persbureau Reuters noemt de derde plaats van de PVV 'een onverwachte nederlaag' voor Wilders 'die in de peilingen maanden aan de leiding lag'. De Franse krant Le Monde spreekt eveneens van 'een grote tegenslag' voor de PVV-leider.

22:05 D66-voorman Alexander Pechtold: "Voor D66 is dit de zevende verkiezing op een rij die we winnen. Het begon bij de Europese verkiezingen van 2009 toen we van 1 naar 3 zetels gingen. Nu gaan we naar 4 zetels en worden we misschien wel de grootste partij."

De uitslag is een goed signaal naar de andere lidstaten, stelt Pechtold. "Heel Europa zal kijken wie het grootste wordt, de anti-partijen of de pro-partijen. In ieder geval gaat de strijd niet meer tussen D66 en de PVV maar tussen D66 en het CDA. Dan hoop ik natuurlijk dat D66 de grootste wordt, maar in ieder geval wordt Wilders het niet."

21:59 Verslaggever Laurens Boven is bij stembureau nummer 22 in Woerden, de 'meest gemiddelde stad van Nederland'. Daar werden 324 stemmen uitgebracht: D66 kreeg 20 procent van de stemmen, CDA 15,7 procent, de PvdA 12,9 procent, de VVD 11,4 procent, de ChristenUnie 10 procent en de Piratenpartij 2 procent.

21:55 SP-leider Emile Roemer noemt de voorspelde uitslag een 'enorme doorbraak'. "We zijn nu definitief de grootste partij op links en een grote linkse stroming in Nederland en we zijn niet van plan dat kwijt te raken.''

21:50 Paul Tang, de Europese lijsttrekker voor de PvdA: "Het zou mooi zijn als we onze derde zetel houden, maar we moeten de uitslag van komende zondag afwachten. De marges van deze voorlopige uitslag zijn flinterdun, dus het is nog te vroeg om hier conclusies uit te trekken."

21:48
CDA-voorman Sybrand Van Haersma Buma: "Dit is voor ons een grote verrassing waar we zeer tevreden over zijn. We hadden niet gedacht dat deze verkiezingen zouden eindigen in een nek-aan-nekrace tussen het CDA en D66. Dit voelt als een versterking van de stijgende lijn die het CDA heeft ingezet."

21:33 Sophie in 't Veld is blij met de voorlopige uitslag, maar noemt de lage opkomst 'teleurstellend'. "We hebben geprobeerd duidelijk te maken waarom Europa belangrijk is, wat beter moet. Dat heeft niet voldoende opgeleverd."

21:31
D66 lijkt toch te eindigen als de grootste partij. Volgens de laatste exitpoll van Ipsos komt de partij uit op 15,6 procent van de stemmen. Daarmee zou D66 4 zetels krijgen in het Europees Parlement.

CDA: 4 zetels (was 5)
PVV: 3 zetels (was 4)
PvdA: 3 zetels (was 3)
VVD: 3 zetels (was 3)
D66: 4 zetels (was 3)
GroenLinks: 2 zetels (was 3)
SP: 3 zetels (was 2)
ChristenUnie/SGP: 2 zetels (was 2)
Partij voor de Dieren: 1 zetels (was 0)
50PLUS: 1 zetels (was 0)

21:28 De opkomst van deze Europese verkiezingen lijkt uit te komen op 37 procent, meldt onderzoeksbureau Ipsos. Dat is even hoog als bij de verkiezingen in 2009.

21:21 Bijna een miljoen mensen hebben voor de Europese verkiezingen gebruik gemaakt van de Stemwijzer. Dat meldt ProDemos.

21:14 "De heldere pro-Europese boodschap heeft steun gekregen van de kiezer. De anti-Europese boodschap heeft verloren", reageert D66-lijsttrekker Sophie In 't Veld na de eerste exitpolls.

21:11 "We blijven nog voorzichtig, maar dit voelt als winst", reageert CDA-lijsttrekker Esther de Lange op de eerste resultaten. "Dat de PVV het ook minder doet dan verwacht zie ik als een duidelijk signaal dat de Nederlander zegt dat hij niet uit de euro wil."

21:00 Het CDA is voorlopig de grootste partij met 15,4 procent van de stemmen. D66 en PVV zijn de nummers twee en drie.

CDA: 15,4 procent
PVV: 12,7 procent
PvdA: 9,3 procent
VVD: 12,1 procent
D66: 15,3 procent
GroenLinks: 7,2 procent
SP: 10,0 procent
ChristenUnie/SGP: 7,9 procent
Partij voor de Dieren: 4,2 procent
50PLUS: 4,1 procent

20:50 Groot-Brittannië, het enige andere Europese land dat vandaag naar de stembus gaat, is eigenlijk vooral bezig met andere verkiezingen, vertelt correspondent Lia van Bekhoven. Veel Britten kiezen vandaag namelijk ook hun gemeenteraad. Wat de Europese verkiezingen betreft is een partij in ieder geval verzekerd van een grote opkomst: de anti-Europa partij UKIP.

20:30 Bij de PVV in Scheveningen loopt het aardig vol. Met name in het journalistenhoekje. Daar wordt het krapper en krapper, zegt verslaggever Jigal Krant. Ook bij D66 in Nijmegen blije gezichten. Naar verwachting wordt de partij de grote winnaar van deze verkiezingen. De Partij van de Arbeid en het CDA houden vooralsnog de deuren gesloten tot na de eerste exitpolls.

20:15 De opkomst lijkt iets lager uit te vallen dan bij de Europese verkiezingen vijf jaar terug. Om half acht had 32 procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht, meldt onderzoeksbureau Ipsos.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen