Europese Verkiezingen 201415 mei '14 14:55Aangepast op 20 mei '14 11:50

Liveblog (gesloten) | Lijsttrekkersdebat Europese verkiezingen

Auteur: Thijs Baas

Onder leiding van Bernard Hammelburg en Anke Truijen debatteerden de lijsttrekkers van de zes grootste partijen in het BNR Lijsttrekkersdebat.

Hieronder kun je de highlights van het debat teruglezen:

16:07 | De Graaff: "Wat In 't Veld zegt is kiezersbedrog. Europa schépt geen banen, in de EU zijn 27 miljoen mensen werkloos." Van Baalen: "Handel gaat alleen met open grenzen, anders is het de dood in de pot."

16:05 | Dennis de Jong: "We moeten stoppen met het begrotingsfetisjisme dat door Europa waart en we moeten investeren, investeren en investeren." Marcel de Graaff: "Al die banen, banen, banen van De Jong gaan naar buitenlanders."

16:02 | Paul Tang: "Als ik Hans van Baalen zo hoor, duurt het nog tot Sint Juttemis voordat de werkgelegenheid toeneemt."

16:00 | De lijsttrekkers mogen nog vragen vanuit de zaal beantwoorden. Hans van Van Baalen: "Het verschil tussen VVD en D66 zit hem juist in de 10 procent die de partijen van elkaar verschillen."

15:55 | Dennis de Jong: "Nederland mag voorlopig niet uit de euro. Nu kan dat niet eenzijdig, maar je moet een exitclausule voorbereiden en maatregelen nemen om het mogelijk te maken."

15:47 | Paul Tang: "We moeten maatregelen nemen tegen malafide werkgevers. Wij zijn voor vrij verkeer, maar er moeten verkeersregels zijn, en die worden op dit moment op grote schaal overtreden. Ik zou graag een zwarte lijst van werkgevers zien in Europa."

15:40 | 'Bij hoge werkloosheid mogen we de grenzen sluiten' is de derde stelling. De Graaff: "Er is maar één oplossing: uit de EU en over je eigen grenzen gaan. Bij hoge werkloosheid mogen we de grenzen sluiten. Het gaat om de werkloosheid in Nederland. En dat wij iedereen moeten binnenlaten betekent dat wij geen bescherming bieden aan onze eigen werknemers."

15:38 | CDA-lijsttrekker Esther De Lange: "Als je kijkt naar het opsluiten van journalisten en het neerknuppelen van demonstranten dan doet Turkije er alles aan om geen enkel lidmaatschap te respecteren."

15:32 | Dennis de Jong: "Poetin is niet echt een prettig persoon, maar ook in de EU staan de eurotekens centraal, dus ik wil dat niet overdragen aan een Europese minister van Financiën." Paul Tang: "Gerichte sancties, maar ook een gemeenschappelijk energiebeleid om Poetin onder druk te zetten."

15:23 | Van Baalen: "Één Europees beleid betekent vast ook één Europees leger. Pechtold zei daarop: 'Dat doen we niet, want daar schrikken de mensen van'. Nou, dat heet DRAAI66." In 't Veld: "Dat heeft hij niet gezegd..."

15:21 | De tweede stelling: Het enige antwoord op Poetin is een gemeenschappelijk Europees buitenlandbeleid. Debat tussen Van Baalen en In 't Veld. In  't Veld: "Wij willen één Europees beleid, en géén veerdeeldheid, verlamming en machteloosheid."

15:19 | De Graaff: "De federaliseringskraan moet dicht, de macht ingeperkt en we moeten in Nederland iets minder onder de dictatuur van Brussel komen te staan. De wil van de kiezer moet geschieden."

15:16 | "Als mensen zelf een referendum willen organiseren. Als er een referendum komt over de macht van Europa, staat D66 daarvoor open. Het referendum is hét instrument in een democratie."

15:15 | SP: "We gaan geen risico's nemen door nu landen uit de EU te zetten."

15:10 | Sophie in 't Veld: "Het CDA is niet helder en niet eerlijk. Juist vanwege die onduidelijkheid overweegt CDA-lid Herman Wijffels D66 te stemmen."

15:08 | Ook PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff schuift aan. "Wat denkt u zelf", zegt hij op de vraag of de PVV meer of minder macht voor Brussel wil. "De komende jaren blijven we in een krimp. Geen macht voor Brussel, alle macht gewoon naar Nederland."

15:04 | Het debat is begonnen met de eerste stelling: 'Om Europa financieel-economisch stabiel te houden, moet Brussel meer macht krijgen'. De Lange vraagt aan De Jong hoe hij dat voor zich ziet. De Jong pleit voor meer ruimte voor het midden- en kleinbedrijf en een exit-strategie.

 

 

Hans van Baalen is sinds 2009 Europarlementariër voor de VVD.

Esther de Lange is sinds 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA.

Marcel de Graaff is lijsttrekker voor de Europese Parlementsverkiezingen 2014 voor de PVV.

Paul Tang is lijsttrekker van de PvdA-fractie bij de Europese Verkiezingen. Eerder was hij lid van de Tweede Kamer.

Sophie in ‘t Veld is sinds 2004 lid van het Europees Parlement voor D66.

Dennis de Jong is sinds 2009 lid van het Europees Parlement voor de SP.

Gerelateerde artikelen