Europese Verkiezingen 201415 mei '14 09:41Aangepast op 15 mei '14 16:16

Wijffels: We zitten in een langjarige economische slump

Auteur: Bram van Dijk

Voormalig topman van de Rabobank en architect van kabinet Balkenende IV Herman Wijffels stemt bij de Europese verkiezingen op D66. Hij kan zich niet meer vinden in de lijn van het CDA, zegt hij bij BNR's Paul van Liempt.

Wijffels is nog steeds CDA-lid, maar hij kan zich al een tijd niet meer vinden in de lijn van de partij. "Het CDA is afgedreven naar een rechts conservatieve partij. Daarom is het steeds minder relevant geworden met ideeën voor de toekomst van het land." Hierdoor heeft de partij zijn 'natuurlijk positie in het midden ontruimt'. "In de ruimte die in het Nederlandse politieke veld is vrijgemaakt door het CDA, zit nu D66."

Stemmen op D66
Dat weegt ook door in het bepalen van zijn stem tijdens de verkiezingen. "Ik moet mijn finale beslissing nog nemen, maar ik neig nu heel sterk naar D66. Zij zeggen tenminste gewoon helder en duidelijk: we leven in een wereld die helemaal met elkaar verbonden is." Wijffels zegt het voorzichtig, maar na een kleine aanzet van Paul van Liempt ('Het is wel duidelijk, hè?') zegt Wijffels: "Ja."

'Angstig' Balkenende
Deze week verschijnt de ongeautoriseerde biografie over Wijffels, genaamd De Opdracht. Daarin gaat het onder andere over zijn verhouding met oud-premier Jan Peter Balkenende. "Ik denk dat Jan Peter het premierschap heel zuiver en integer vanuit zijn christelijke overtuigingen als opdracht heeft gezien. Hij heeft het gedaan naar zijn beste vermogen. Ik denk dat hij er nogal angstig in heeft gezeten en dus heel erg bezig was met alles onder controle te houden."

'Slechte CBS-cijfers wel verwacht'
De huidige hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht reageert op BNR ook op de teleurstellende CBS-cijfers. Hij had de cijfers 'wel verwacht' en denkt niet dat het snel beter zal gaan. "Ik heb de euforie over 'de crisis is voorbij' de laatste week overdreven gevonden. Wij zijn er nog lang niet doorheen. We zitten in een langjarige economische slump. Ik denk dat het nog jaren zo blijft gaan."

Het blijft volgens hem schommelen. "Dat wil zeggen: een puntje krimp, een puntje groei, enzovoort. Mensen vergeten misschien ook wel dat we na vijf jaar op min vijf procent zitten ten opzichte van 2008."

Grondstofprijzen
En als er dan groei is, hebben we er weinig aan. "We zijn met zeven miljard mensen. En met onze huidige manier van leven, produceren en consumeren passen we niet meer op deze planeet. Dus als er groei komt, op de oude manier, dan zullen de grondstofprijzen omhoog gaan. En het beetje groei dat er is, hebben we dan nodig om die hogere grondstofprijzen te betalen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen